Читај ми!

Зашто су антитела "врх леденог брега" и колико треба да их имамо

Ових дана води се широка расправа о томе колико је антитела довољно да се заштитимо од ковида. Резултат: више од један до неколико хиљада. Исто је и са ценама тестова. Зашто рефрентне вредности нису исте у свим лабораторијама и колико нас дуго штите одређене количине антитела?

Таман када смо донекле завршили са причама о томе која је вакцина боља, пред грађанима који су добили и другу дозу – поново тумачења и дилеме, да ли радити тест на антитела и који су резултати добри.

"У сваком случају желим да охрабрим гледаоце и да се вакцинишу и да после три недеље након друге дозе провере да ли у крви имају специфична антитела против овог вируса. То ће бити знак да је њихов организам спреман да одговори и да ће, ако се сретну са вирусом, проћи или без симптома, или са врло благим симтомима", истиче имунолог др Љиљана Софронић Милосављевић са Института за примену нуклеарне енергије.

У различитим лабораторијама, у зависности од врсте теста, различити резултати.

"Оно што је најважније што прво желим да кажем јесте да људи имају антитела. Колико их имају је мање важно. Само присуство ИГГ антитела значи да је њихов имунски систем способан и компетентан да на сусрет са вирусом одговори како треба", додаје она.

Проф. др Радан Стојановић, са Медицинског факултета Универзитета у Београду, наглашава да је суштина имати антитела, тако се особа може сматрати заштићеном.

"Тај позитиван резултат нас штити од поновног заражавања и ми се можемо сматрати доста сигурним да се онај који је прележао болест неће поново заразити, а онај ко је примио вакцину, да неће оболети и да ће, ако се разболи, сигурно бити у питању блажа клиничка слика", истиче Стојановић.

Савет стручњака је да, ако већ одлучимо да радимо тест, то обавезно учинимо у истој лабораторији. Резултати се разликују и од особе до особе, па се поставља питање да ли смо са већим бројем антитела заштићенији.

"Антитела су само врх леденог брега нашег имунолошког одговора, ми меримо само једну компоненту, не видимо оно што је испод тога, не видимо тај целуларни, ћелијски имунитет који је јако важан у даљој борби са инфекцијом, поготову на дуге стазе. Тако да и особе које на анализи антитела примете неке за њих разочаравајуће ниске вредности, не треба да брину јер нису мерили ћелијски имунитет који је не мање битан за коначну борбу против вируса", истиче др Радан Стојановић.

Наши стручњаци радиће велику студију у којој ће упоредити ефекте све четири вакцине, за сада код нас доступне. Пратиће се када се јављају антитела и колико дуго трају, а радиће се и имуномониторинг меморисјких ћелија.