Читај ми!

У ковид болницу у Батајници јуче примљено 60 пацијената

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да је епидемијска ситуација веома тешка и да је само јуче у ту болницу примљено 60 пацијента.

Данима је највише новооболелих у Београду. Све је више и првих прегледа у ковид амбулантама и оних на болничком лечењу. Број пацијената повећава се и у ковид болници у Батајници.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да је епидемијска ситуација веома тешка и да је здравствени систем пренапрегнут.

У ковид болници у Батајници тренутно је 470 болесника, за 10 до 20 одсто више него у претходних 15 дана.

Према речима докторке Аџић, јуче је било рекордан број пријема: у болницу је примљено 60 пацијента.

У јединицама интензивне неге тренутно је 60 пацијента, од којих су 32 интубирана.

У петак је отворена још једна полуинтензивна јединица са 40 места а, како каже, забрињава што ће морати да отворе још једну интензивну јединицу капацитета 20 кревета.

Указала је да је највећи број пацијента између 40 и 50 година, као да је исти број мушкараца и жена који су хоспитализовани.

Места има, реч је о устаљеној динамици пријема и отпуста, и за то је заслужан велики тимски рад лекара и здравствених радника, каже докторка.

"Има око 400 места у другом делу болнице, али за то мора да се определи довољан број кадра, здравствених радника, што значи да ћемо сада бити приморани да из болница које нису у ковид систему повлачимо анестезиологе, лекаре различитих профила специјалности", истакла је докторка Аџић Вукичевић.

Наводи да су већа окупљања људи и одлазак на зимовање довела до раста броја заражених.

"Ти млади су одлазили на одморе, на скијање и враћали су се заражени. Већина њих није знала да су заражени и они су се враћали својим родитељима и пријатељима и тако су оболевали као контакти", објаснила је докторка.

"Уколико дође до још већег пораста оболелих, ковид болница у Батајници је спремна", каже докторка и додаје да очекује помоћ матичне базе Клиничког центра Србије, да се попуне јединице интензивног лечења лекарима и здравственим радницима.