Читај ми!

Преминуло 20 пацијената, заражено још 1.648, готово пола милиона пријављених за вакцину

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминуло још 20 oсоба, а забележено је 1.648 нових случајева заразе. Тестирано је 10.240 особа. На респиратору је 166 особа. За вакцину се до сада пријавило око 466.000 грађана.

Закључно са данашњим даном вакцинисано 84.832 грађана

Број вакцинисаних грађана закључно са данашњим даном је 84.832, речено је у Влади Србије.

Широм Србије настављена је масовна вакцинација, а грађани који желе да се вакцинишу могу да искажу интересовање на порталу е-Управа или позивањем броја 0800 222 334.

Павле Зелић: Пријављено 20 нежељених дејстава после вакцинације

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства рекао је да је пријављено 20 нежељених дејстава, после вакцинације.

Реч је о две категорије нежељених дејстава - локалне које се јављају на месту примене, као што су оток, бол, а друга категорија су систематске: малаксалост, бол у мишићима, повишена температура.

Према њерговим речима, све нежењене реакције су биле краткотрајне.

Свака вакцина мора да добије дозволу Агенције пре него се појави у промету, истакао је Зелић.

Зелић је истакао да кинеска вакцина пролази исти регулатирни пут као и остале две вакцине.

Др Јанковић: Ковид 19 пацијентима може више да науди него вакцина

Имунолог Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић рекао је да можемо бити задовољни брзином вакцинације, али је суштина да се са њом настави и да што већи број популације буде вакцинисан како би имали колективни имунитет.

Указује да су све три вакцине неживе, а контраиндикације су уске.

Теже алергије су релативне контраиндикације и уз одговарајући опрез могу да се људи вакцинишу, каже др Јанковић. 

Објашњава да неко ко има тешку дијагнозу, може доћи до одлагања вакцинације, док је стање лоше.

"Ковид 19 свим пацијентима може више да науди него вакцина", каже Јанковић.

Директор Инфективне клинике: Више од трећине колектива вакцинисано

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић каже да је одзив за вакцинацију добар, и више од трећине колектива је вакцинисано, док остали већ имају антитела јер су били заражени короном. 

Истакао је да међу пацијентима има приличан проценат њих са тешком клиничком сликом.

Говорећи о тренутној ситуацији на Инфективној клиници, Стевановић каже да су бројеви све бољи и да има све мање и прегледа и хоспитализованих.

Стевановић је рекао да док је у највећем пику било између 400 и 500 прегледа дневно, од којих је 30 одсто хоспитализовано, сад се обавља између 150 и 180 прегледа.

Лончар за РТС: Вакцинисано више од 84.000 људи

Министар здравља Златибор Лончар рекао је, гостујући у емисији "Четвртком у 9", да је до сада вакицинисано 84.075 грађана, и да је задовољан како функционише систем.

"Оно што нам даје наду и веру јесте да су грађани изабрали добар пут, а то је пут да превенцијом дођемо до резултата који желимо, да буде што мање оболелих од короне у нашим болницама", рекао је Лончар.

Према његовим речима, то подразумева и да се болнице врате из ковид у нормалан систем рада, како би се лекари посветили осталим пацијентима који чекају на дијагностику и терапије.  

Лончар је рекао да се сваког тренутка мењају подаци, што се тиче броја пријављених за вакцинацију. "Свако министарство да да неког од својих раданика, да повећамо број оператера, ово су ствари које нисте могли претпоставити, уигравамо се у ходу", истакао је Лончар.

Др Радмило Јанковић: И даље имамо доста пацијената, опрез

Разлога за бригу још има. У Нишу, иако је мање заражених, тај, опадајући тренд, није ни близу оном у августу и септембру.

"Ја сам се надао да ће број пацијената падати брже а ми имамо још доста пацијената, опрез, мере и маске наредних месеци су приоритете и вакцинација и онда имамо шансе да заиста крајем пролећа и на лето причамо о неким другим темама и да тему ковида ставимо ад акта", истиче за РТС др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезиологију КЦ Ниш.

Укинута ванредна ситуација Трстенику

Данас је стигло 600 доза вакцине у трстеничку општину. Након три и по месеца укинута је ванредна ситуација у тој општини.

"То смо учинили на основу мишљења Завода за јавно здравље у Крушевцу у коме стоји да је у општини Трстеник стопа оболевања испод просека у Расинском округу", рекла је за РТС Милена Турк, председница Општине Трстеник.

У Краљеву 51 новозаражен, једна особа преминула

Према подацима Завода за јавно здравље Краљево, укупан број новорегистрованих у том граду је 51, објављено је на сајту града.

Укупан број потврђених случајева од почетка епидемије у Краљеву је 10.657.

Од последњег извештаја, у Општој болници "Студеница" Краљево, са територије града Краљева, преминула је једна особа од последица болести коронавируса.

Укупан број преминулих у Краљеву од почетка епидемије је 171.

До сада вакцинисано више од 80.000 грађана

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је, према последњем пресеку у 16 часова, данас вакцинисано 32.000 грађана Србије.

До сада је, од почетка имунизације 24. децембра, вакцинисано више од 80.500 особа, рекао је Ђерлек.

"Суштина је да у што краћем року вакцинишемо што више људи јер ће само тако имати ефекта", истакао је државни секретар Министарства здравља.

Велике гужве обележиле дан на Сајму – око 1.200 вакцинисаних дневно

Од почетка масовне вакцинације у Србији је 76.500 људи вакцинисано.

На Београдском сајму су биле гужве. У 16 сати су врата затворена за данас, мада људи долазе, распитују се, а назначено је да вакцинација траје од 9 до 16 часова.

Према плану, на Сајму би требало да буде вакцинисано око 1.200 људи старијих од 75 година.

У последња два дана на Сајму је вакцинисано око 2.600 грађана, јуче је кинеску вакцину примило 1.300 људи.

Извештај Сање Беловић

Здравствени радници могу да се вакцинишу на пунктовима од 14 до 15 часова

Ради брже имунизације, од сутра ће бити уведено да сваки здравствени радник може да се вакцинише са доступном вакцином на сваком месту које је за то одређено у периоду од 14 до 15 часова, сазнаје РТС у Влади Србије.

То се односи на све здравствене раднике и они који раде у државном систему, али и у приватној пракси.

Договорено је да имају приоритет на свим пунктовима за вакцинацију у односу на све остале грађане.

У установама заражено 805 корисника и 401 запослени

На данашњи дан, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 805 корисника и 401 запосленог.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 4.470, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 1.890, навело је Министарство рада.

Сутра седница Кризног штаба

Сутра ће бити одржана нова седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана епидемијска ситуација, потврђено је Танјугу у Влади.

Седница ће бити одржана у 13 сати.

Претходна седница одржана је у уторак и донета је одлука да актуелне мере остају на снази до даљег.

Како је новинарима тада пренео епидемиолог др Предраг Кон глава тема седница Кризног штаба сада је и вакцинација, која ће, најавио је, бити у фокусу будућих састанака.

У Лесковцу отворен кол центар за информације о вакцинацији

У Лесковцу је јутрос почео да ради кол-центар за информације о вакцинацији али и пријављивање. Број 016 3150 333 отворен је свакога дана, од 8 до 15 сати.

Масовна имунизација у Лесковцу почела је јуче када се вакцинисала 241 особа. Синоћ је стигло још 2.469 доза кинеске вакцине.

Лесковчани се вакцинишу на шест пунктова у Хали "Партизан" и здравственим станицама у Вучју, Грделици, Манојловцу и Брестовцу.

"Примаћемо пријаве и пренећемо нашем Дому здравља које ће након тога позивати све пацијенте са одређеним датумом односно временом имунизације њих обавештавати о даљем току. Уколико је реч о особама са инвалидитетом тако да ће у напомени стајати, а све њих посећиваће надлежне институције односно Дом здравља и Завод за јавно здравље које ће на терену вршити имунизацију", рекла је градска већница Александра Миловановић.

На КиМ седам преминулих и 296 новоинфицираних особа

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је седам особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су 1.433 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 296 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.569 узорака.

Активно је 5.411 случајева.

Највише новозаражених у Београду, следе Нови Сад и Краљево

Од 1.648 случајева заразе, колико их је потврђено у последња 24 сата у Србији, највише новозаражених је у Београду – 435.

Следи Нови Сад са 93 случаја, Краљево 69, Ниш 44, Крагујевац 43 и Ниш са 41 случајем.

Крушевац је забележио 38 случајева, Ужице 35, Сремска Митровица 34, Суботица 34, Панчево 32, Јагодина 30 и Врање 29.

Остала места бележе мање од 29 позитивних.  

На респиратору 166 пацијената

У Србији је у последња 24 сата потврђено нових 1.648 случајева коронавируса, од тестираних 10.240 особа, док је 20 пацијената преминуло од последица вируса, објавило је Министарство здравља.

Тренутно, на болничком лечењу се налазе 4.803 пацијента, од којих је 166 на респиратору.

Од последњег пресека тестирано је 10.240 особа, укупно 2.516.876.

Од почетка пандемије у марту прошле године, од коронавируса у Србији су оболеле 379.093 особе, док је преминуло 3.830, а проценат смртности је 1,01 одсто.

Од почетка вакцинације више од 76.000 људи примило вакцину

Од почетка вакцинације до данас у 14.30 вакцину против коронавируса примиле су 76.232 особе у Србији, сазнаје РТС.

Преко портала е-Управа, за вакцинацију до сада се пријавило 466.000 грађана.

Широм Србије настављена је масовна вакцинација, а грађани који желе да се вакцинишу могу да искажу интересовање на порталу е-Управа или позивањем броја 0800 222 334.

Заменик генералног директора КЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић, каже да вакцинација пружа наду да ћемо стати на пут вирусу и да постоји реална шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу. 

Истиче да се вакцинација у Нишу спроводи на седам пунктова, да има довољно вакцина, а током ноћи стигло је још 5.100 доза. 

"Ово је добар замах у вакцинацији и пружа наду да ћемо стати на пут вирусу. Уколико би се овако наставило и наредних дана, имали бисмо озбиљан замах у имунизацији", каже доктор Јанковић.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер рекао је да је важно што пре обавити вакцинацију како би се заштитила најстарија популација, која се највише чувала током пандемије, али и како би се што пре постигао имунитет.

Нагласио је да што пре треба да се вакцинишу и они који су по природи свог посла изложенији вирусу и могу да се заразе. 

"Ако и осетљиву популацију додамо уз оне који су имали неки контакт и имају било какву заштиту од вируса, он ће у кратком временском периоду бити онемогућен и неће имати кога да зарази тако лако као до сада и онда ће аутоматски да пада број новозаражених", истакао је Шеклер.