Читај ми!

Преминуло још 25 пацијената, коронавирусом зараженo још 2.267 особа

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминуло још 25 оболелих, а забележенo je 2.267 нових случајева заразе. На респиратору је 189 пацијената. Тестирано је 12.889 особа.

Друга група чланова САНУ примила вакцину у КЦС

Друга група чланова Српске академије науке и уметности (САНУ) данас је у Клиничком центру Србије примила вакцину против ковида-19.

Потпредседник САНУ Зоран Поповић рекао је да се велики број академика одазвао позиву за вакцинацију и навео да ће више од 75 њих у ова два или три дана примити вакцину.

Поручио је да треба да верујемо институцијама које су вакцине против ковида-19 оцениле као безбедне и истакао да ту не сме да буде никаквих дилема.

"Да ли су вакцине добре или лоше, испитано је у више институција и ми морамо да верујемо да је то баш тако. Због тога смо се и определили да у великом броју дођемо на вакцинацију", рекао је Поповић.

Каже да је САНУ због епидемије вируса корона одложио доста својих активности, али да се, истиче, вакцинацијом стичу услови да се све те одложене активности спроведу у овој години.

Поповић је захвалио Министарству здравља и Клиничком центру Србије што су их ставили на приоритетну листу и на тај начин, каже, допринели да се одржи радни капацитет академије.

Потпредседник Европског удружења кардиолога и члан САНУ, проф. Петар Сеферовић сматра да су у заблуди они који мисле да су вакцине непожељне.

"Не могу да разумем да неко не жели да се не вакцинише", рекао је Сеферовић и позвао суграђане да се вакцинишу, јер је то, каже, једини начин да се заустави епидемија.

У КЦ Ниш вакцинисало се око 650 запослених, од укупно 3.500

У Клиничком центру Ниш против коронавируса вакцинисало се око 650 запослених од укупно 3.500, изјавио је директор те здравствене установе Зоран Перишић.

Перишић је новинарима у Нишу рекао да је завршен први круг вакцинације здравствених радника "Фајзеровом" вакцином, а да се након другог круга, који ће бити завршен до викенда, очекује да број вакцинисаних достигне око 900 запослених.

Перишић, међутим, сматра да тај број није довољан, али да запослени имају право да бирају да ли ће се вакцинисти и коју ће вакцину изабрати.

"Мислим да је питање избора вакцине непотребно, ја сам примио прву која је стигла, "Фајзерову", не питајући да ли је најбоља или не", рекао је Перишић.

На КиМ једна особа преминула, 299 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминула је једна особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.388 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 299 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.825 узорака.

Активно је 5.567 случајева.

Највише новозаражених у Београду, следе Нови Сад и Ниш

Од 2.267 случајева коронавируса, колико је потврђено у последња 24 сата, највише их је из Београда – 590.

Следи Нови Сад са 122 новозаражена, Ниш 66, Шабац 65, Крагујевац 60, Врање 52, Крушевац 51.

У Јагодини је регистровано 46 нових случајева заразе, Краљеву 44, Ваљеву 42, Ужицу 38, Панчеву 37, Чачку 34, Сремској Митровици 31, Смедереву 30, Суботици 29, Прибоју 28, Вршцу 27, Лозници 24, Зрењанину и Врбасу по 23, Бору 21 и Кикинди 20, док остала места имају мање од 20 позитивних.

На респиратору 189 пацијената

У Србији је у последња 24 сата потврђено 2.267 нових случајева од тестираних 12.889, а преминуло је 25 особа.

У болницама широм земље налазе се 503 пацијента од којих је 189 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs

Од почетка епидемије у нашој земљи је тестирано 2.437.036, а укупан број регистрованих случајева је 366.191.

До сада су укупно преминуле 3.664 особе, а проценат смртности је један одсто.

На респираторима 189 пацијента

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да се нада да су иза нас најтежи дани када је реч о епидемији коронавируса, да је ситуација боља, али да је и даље озбиљна.

"Видели смо да је било око 8.000 оболелих дневно, сада је 1.500–2.000. Ситуација је боља него што је била, али ти бројеви су и даље велики, видимо колико је људи у болницама и у прошлом месецу је умрло око хиљаду људи. Ситуација је и даље озбиљна, али је боља него што је била", рекао је Ивануша.

Нагласио је да је вакцинација велика нада за будућност, а да је Србија једна од првих држава у свету која је отпочела имунизацију.

Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду, наводи за РТС да су у Србији тренутно регистроване две вакцине – "Фајзерова" и руска "спутњик", али да је, без обзира о којој се вакцини ради, ефекат вакцинације идентичан – пружа нам могућност заштите од сусрета са вирусом и инфекција.

"Потпуно је свеједно коју ћемо вакцину примити јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине", наводи Јовановићева.

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да нема доказа да је нека вакцина против коронавируса боља од друге, али да су све безбедне.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да га радује што се доста младих пријављује за вакцинацију.

Још 32 корисника Геронтолошког центра у Шапцу позитивна су на коронавирус, укупно 124. Позитивно је и 20 запослених у тој установи.

Специјална болница за лечење и рехабилитацију "Меркур" у Врњачкој Бањи није више у режиму ковид болнице и од 18. јануара почеће нормално да прима пацијенте. И стационар Радон у Нишкој Бањи излази из ковид зоне.