Čitaj mi!

Japan, kad slavuji utihnu

Tokio je, nekako, preživeo Olimpijske igre. I Igre su, istovremeno, preživele koronavirus. Remorkeri su iz kanala, ispod Duginog mosta, u istoriju odvukli veliki olimpijski simbol. Utihnula je i ”Pesma slavuja” retkih demonstranata, koji su do samog zatvaranja tražili da se Igre hitno prekinu. Najveći svetski festival sporta, japansku prestonicu koštao je oko 23 milijarde dolara.

"Možeš li da me zatočiš? Samo za sebe, jer melodija koju sada pevam, slavi ljubav", pevala je, nedaleko od košarkaške Saitama arene, grupica demonstranata dan uoči zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, tražeći da se ovaj spektakl odmah prekine.

Mahali su prolaznicima, koji se na njihovu pesmu, žureći na voz, nisu ni osvrtali. Od prvog dana, na raznim mestima u Tokiju, grupice nezadovoljnih, mahom starijih ljudi, protestovale su zbog "najezde stranaca", okrivljujući ih za novi talas širenja koronavirusa.

Zalud. Igre su, uprkos političkim igrarijama, bezbrojnim teškoćama i svakojakim ograničenjima, održane. Ukoliko se izuzmu pijanac koji je pokušao da preskoči ogradu bejzbol stadiona u Jokohami i ludak što je nožem nasrnuo na putnike u vozu u Tokiju, protekle bez ikakvih incidenata. Korejci i Japanci su se, nakratko, prisetili starih zavada oko zastava, Beloruskinja je pobegla u Poljsku, Alžirka je, pokušavajući da upaljačem otvori kofer, progorela parket sobe u Olimpijskom selu...

Prohujala su i dva tajfuna, ali ih gotovo niko nije ni primetio. Velika većina stanovnika Tokija prespavala je zemljotres, koji je jednog ranog jutra protresao japansku prestonicu.

"Drago mi je što su se Igre konačno završile", napisao je kolumnista tokijskog Mainići šimbuna Masao Jora, postavljajući pitanje čega će se tačno sećati mladi Japanci, kada se u starosti budu prisećali Olimpijskih igara koje su, sa godinu dana zakašnjenja, u ovom gradu održane leta 2021. 

Moguće po činjenici da su masovno gledali televizijske prenose takmičenja koja su održavana praktično u komšiluku. U svim kafeima i restoranima su, tokom šesnaest olimpijskih dana, bili uključeni televizori na kojima su, neprestano, prenošene borbe. Osim jednom, kada je neka devojka mahnito trčala po pirinčanima poljima. Nisam shvatio zašto.

Suštinski, prenosi otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, dva su najgledanija događaja u istoriji japanske televizije. Svečanost kojom su Igre počele gledalo je 56,4 odsto Japanaca, dok je prenos gašenja olimpijskog plamena, pratilo njih 46,7 odsto. Na trećem mestu najgledanijih događaja u istoriji japanske televizije je otvaranje Igara, koje su, takođe u Tokiju, održane 1964. godine.

Japanci su, kad već nisu mogli da dođu na borilišta, masovno pratili i finale olimpijskog turnira u bejzbolu u kojem su njihovi heroji pobedili Amerikance, kao i poslednji sat maratona.

Što se navijača tiče, koji su nekako uspeli da se uvuku na borilišta, poslednji kilometar maratona bio je bez premca najgledaniji događaj Igara, jer je praćenjem signala mobilnih uređaja utvrđeno da se u radijusu od 500 metara oko cilja nalazilo oko 44.000 ljudi, odnosno dvadesetak odsto više nego u isto vreme nedelju dana ranije.

Procenjeno odokativnom metodom, najposećeniji događaj u arenama bilo je finale olimpijskog turnira u košarci, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, mahom gostiju organizatora, sportista i novinara.

Kada se svedu računi, japanski javni servis NHK je bio, bez konkurencije, najgledanija televizijska stanica u toj državi tokom svih šesnaest dana igara.

Odvlačenje olimpijskih krugova

Neposredno posle zatvaranja, dva remorkera su iz kanala oko veštačkih ostrva, napravljenih nedaleko od Duginog mosta, ne bi li na kakav volšeban način, krajem onog rata nekako zaustavili američku invaziju koja se nikada nije dogodila, odvukli baržu sa koje su, proteklih sedmica, svetleli olimpijski krugovi.

Olimpijske igre su završene i Tokio polako svodi račune tri nedelje dugog sportskog spektakla, koji skoro niko nije video uživo. Stigli su do sume od dvadeset tri milijarde dolara, što gradski čelnici smatraju opasnim preterivanjem, dok analitičari tvrde da je to tek početak problema koji će u decenijama koje dolaze plaćati poreski obveznici.

Zvanično, Igre su Japan koštale nešto više od 16 milijardi dolara, od čega dobar deo otpada na račune napravljene zbog odlaganja i sumanutu cifru potrošenu na mere protiv koronavirusa, uključujući besomučna testiranja svih stranaca i hektolitre raznoraznih sredstava kojima su nedeljama dezinfikovali sve prolaznike.

Šesnaest ili dvadeset tri milijarde dolara, u zavisnosti koje argumente uzmete za ispravne, tvrde japanski ekonomisti mala su cena ogromnog pozitivnog publiciteta, koji je ova zemlja zaslužila tokom trajanja Olimpijskih igara.

Političke stranke, spremajući se za jesenje izbore, mesecima su bezmalo sve aktivnosti zasnivale na plašenju Japanaca navodnom eksplozijom novih sorti koronavirusa, koje su do ove daleke, ostrvske zemlje doneli stranci – sportisti i novinari.

Stoga je i lako objasniti ponašanje, doduše retkih, vlasnika koji su neveštom gestikulacijom terali strance iz restorana, ili jednako retke putnike voza koji su na pojavu stranaca hitro i u poslednji čas, bežali iz vagona.

U Tokiju je 11. avgusta, kada su svi sportisti i velika većina novinara već uveliko napustili Japan, registrovano oko 4.200 novozaraženih. Mnogo više nego otprilike 800 koliko je bilo na početku Igara.

Lokalni analitičari, ipak, smatraju da je za rast broja zaraženih mnogo mudrije okriviti mlade koji su se u nekoliko po zabavi poznatih gradskih četvrti okupljali, prkoseći merama koje je uvela gradska vlada, nego goste čije je kretanje bilo dramatično ograničeno.

Olimpijske igre održane u Tokiju 1964. godine, istorijski je događaj koji se, prema istraživanju javnog mnjenja koje je u martu objavio dnevnik Jomiuri šimbun, najdublje urezao u pamćenje Japanaca. Mahom jer su predstavljale povratak te države na veliku scenu posle skoro dve mučne decenije koje su usledile posle poraza u Drugom svetskom ratu. Igre su u tom istraživanju bile ispred napada atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki, veliku naftnu krizu i Perl Harbur.

Zaostavština Igara pod maskama, kako Japanci zovu netom okončane Olimpijske igre, biće ostavljena sudu vremena.