Čitaj mi!

Završene 32. Olimpijske igre u Tokiju

Svečanom ceremonijom na glavnom stadionu posle 16 dana završene su 32. Olimpijske igre u Tokiju na kojima je Srbija osvojila devet medalja i zauzela 28. mesto na listi zemalja osvajača odličja.

Predstavnici svih 206 zemalja učesnica, sa nacionalnim zastavama u rukama, ušli su na stadion i formirali krug na centru.

Zlatna karatistkinja Jovana Preković nosla je zastavu Srbije i predvodla srpsku delegaciju na ceremoniji zatvaranja.

Posle odlaganja od godinu dana, zbog pandemije koronavirusa, Igre su uprkos restriktivnim merama i bez publike, uspešno završene, a za medalje u različitim sportovima nadmetalo se više od 11.000 sportistista iz celog sveta.

Osim sportista, svečanosti su prisustvuovali i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, japanski Car Naruhito i drugi zvaničnici.

Olimpijski tim Srbije sa Igara u Tokiju vraća se sa devet osvojenih medalja - tri zlate, jednom srebnom i pet bronzanih, čime je odboren dosadašnji rekord od osam sa prethodnih OI u Rio de Žaneiru. Sa bilansom medalja 3-1-5, Srbija je zauzela 28. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Prvu medalju na Igrama u Japanu Srbiji je doneo strelac Damir Mikec, u disciplini vazdušni pištolj, a istog dana tekvondistkinja Tijana Bogdanović se okitila bronzom.

Treća medalja je bilo zlato tekvondistkinje Milice Mandić, a potom je reprezentacija u basketu 3x3 uzela bronzu.

Peto odličje upucao je strelac Milenko Sebić, pošto je u disciplini malokalibarska puška trostav uzeo bronzu.

Medalja istog sjaja našla se i na grudima rvača Zurabija Datunašvilia, dok je sedmu kolajnu Srbiji obezbedila Jovana Preković, koja je postala olimpijska šampionka u karateu.

Odbojakašice Srbije zauzele su treće mesto na pobedničkom postolju, dok su tačku na Olimpijske igre u Tokiju stavili vaterpolisti, osvajanjem novog zlata i odbranom olimpijskog tona iz Rio de Žaneira 2016. godine.

Po broju osvojenih odličja najuspešniji su sportisti SAD sa 39 zlatnih, 41 srebronom i 33 bronzane medalje, sledi Kina (38-32-18), dok je domaćin Japan završio kao treći sa bilansom 27-14-17.