Čitaj mi!

Đoković: Tenis evoluirao, konkurencija je jaka, svi igraju na velikim turnirima

Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković priznao je da su mečevi postali intenzivniji i dodao da postoji velika konkurencija u ovom sportu.

Đoković je ranije izborio plasman u četvrtfinale ATP turnira u Dubaiju, pošto je pobedio Talona Grikspora 6:2, 6.3. Novak je nakonferenciji za novinare da je tenis dodatno evoluirao u svim pravcima, od materijala koji se koriste, do fizičke pripremljenosti igrača.

"Sve evoluira, napreduje. Tako bi trebalo da bude. Tehnologija je drugačija. Tenis je ne tako davno igran drvenim reketima. Uvedeni su neverovatno otporni, ali lagani materijali koji vam omogućavaju da zamahujete brže, da imate veću kontrolu."

"To je tehnologija. Potom fizička priprema, oporavak, trening, režim rada. Mnogo se vodi računa o podacima. Kako vreme više prolazi, i tehnologija napreduje, imaćemo više uvida u tenis i šta možemo da uradimo sa udarcima. Saglasan sam da je tenis postao fizički jači u smislu tržanja, proklizavanja", rekao je Đoković na konferenciji za novinare u Dubaiju.

On je ponovio da u tenisu vlada velika konkurencija.

"Sada svi igraju na velikim turnirima, konkurencija je jaka. Sezona je duga. Po meni je i preduga i to već duže vreme govorim, posebno sad kad sam stariji nego pre deset godina. Mislim da možemo da reorganizujemo sezonu na bolji način. Malo je komplikovano, ali to je druga stvar. Ima mnogo interesa u svemu, pre svega tela u tenisu koja odlučuju o kalendaru. Generalno, tenis je u boljoj poziciji, ali moramo da iskoristimo potencijal na globalnom nivou koji imamo", objasnio je Đoković.

Najbolji teniser sveta je odgovorio i na pitanje šta je prioritet njegov organizacije PTPA.

"Imamo ljude koji pokrivaju sve aspekte u jednoj dobroj organizaciji. Mislim da će direktor elaborirati sve što se tiče strategije i pravaca i prioriteta. Po meni, postojanje PTPA je najvažnije u smislu toga da služi igračima. Mučili smo se, nažalost, poslednjih decenija imamo tu podelu između ITF, ATP."

"Imamo hiljade, desetine hiljada igrača igrača širom sveta. Samo 400 ili 500 kod igrača i igračica, u singlu, dublu, miksu žive od ovog sporta. O tome mnogi ne žele da pričaju, ali mislim da je pravi trenutak da se podsetimo da smo statistički treći najglobalniji sport što se tiče gledanosti", istakao je Đoković.

Srpski teniser je rekao da bi PTPA trebalo da bude globalna organizacija za sve igrače.

"Pokušavao sam da pričam sa rukovodećim telima i organizacijama, da se udružimo i rešimo ovo zajedno. Nažalost, to se još nije desilo. Nadam se da hoće, jer podele nisu nešto za šta se PTPA zalaže."

"Želimo jedinstvo, da predstavimo glasove više igrača koji se ne čuju, koji ne možete tako često da čujete ili vidite. Oni su većina, mi smo manjina. Moramo da napravimo bolji sistem, da se može bolje živeti od toga", zaključio je Đoković.

On će u četvrtak u četvrtfinalu ATP turnira u Dubaiju igrati protiv Poljaka Huberta Hurkača.