Čitaj mi!

Pešić: Pokazali smo karakter, to je najvažnije

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić rekao je da je ponosan na svoj tim koji je pokazao karakter u duelu protiv Letonije.

Srbije je posle velike borbe i drame pobedila Letonce 101:100 na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

"Odigrali smo jednu borbenu utakmicu, sa intenzitetom. Čestitam i jednom i drugom timu. Letonija je imala odličnu utakmicu i u odbrani i na napadu. Čestimam mom timu koji se borio, pokazao moral i timski duh, to je za mene najvažniji detalj. Srećan sam što smo pokazali karakter. Pokazali smo da verujemo u pobedu", rekao je Pešić na konferenciji za medije posle meča.

Pešić je istakao da ga najviše raduje to što je tim verovao da može da trijumfuje.

"Najbolji kvalitet koji smo pokazali jeste verovanje da možemo da dobijemo utakmicu. Mi znamo koliko je teško igrati protiv ekipe koja je imala svoj dan, a mi smo znali da imaju talenat u napadu, jedan od najboljih u Evropi. To što mi mislimo da smo najbolji, ali nismo, pa moramo to da dokazujemo stalno. Letonija je talentovana, ali najvažnije je da smo se vratili nekoliko puta u meč. Napravili smo odbranu, ali oni su držali sve u svojim rukama. Publika je pomogla i to je povećalo moral ekipe. Treba malo više da verujemo ovim momcima. Ako nemamo najbolje igrače, dajte da pravimo najbolje, zaslužuju podršku", rekao je Pešić.

"Mi smo imali utakmicu protiv fantastičnog protivnika. Rekao sam na tajm-autu da ne igramo protiv Lejkersa ili Bostona iz najbojih dana, moraju i oni jednom da stanu. Uirganost je pre svega u odbrani, a za odbranu je potrebno vreme. Da znaju da pročitaju akciju, da razumeju trenera. Ja sam sa njima tri dana i neki sam im autoritet. Ja nisam nijednog igrača trenirao, sem Marka Marinovića (pomoćnik). Dok razumeju šta jedan čuveni trener želi od njih, treba vremena", poručio je Pešić.

Selektor je istakao da ima vremena da se nešto popravi do nedelje i meča sa Belgijom.

"Ima, ali ne može da bude perfektno. Mene čini srećnim da oni žele, da su fokusirani. Protiv Belgije će biti teško, igramo u nedelju. Večeras ćemo polako da počnemo da se pripremimo", rekao je Pešić.

Osvrnuo se i na partiju 34-godišnjeg debitanta Marka Jagodića Kuridže, koji je u finišu meča imao ključnu ulogu i pogodio bacanje za pobedu.

"On je fantastičan dečko, ima ogromno iskustvo. Šta ti vredi iskustvo, ako ne znaš da ga iskoristiš. On ga je na najbolji način iskoristio. Teodosić ga je stalno tražio ispod koša. Čestitam mu. Kad sam ga zvao, čovek nije verovao da ga zovem, pitao je za koju reprezentaciju. Drago mi je da je prihvatio. Dao je jedan primer svima. Imamo mi igrače, treba da ih podržavamo, ne mogu svi da budu Jokići, Danilovići, Divci...", zaključuje selektor.