Čitaj mi!

Vozačima Formule 1 zabranjeno da daju političke izjave

Vozači Formule 1 od naredne sezone neće smeti da daju političke, verske i privatne izjave bez prethodne saglasnosti Međunarodne automobilske federacije, saopštio je predsednik tog tela Mohamed Ben Sulajem.

Vozači Formule 1 koji budu davali političke, verske i privatne izjave bez odobrenja čelnika Međunarodne automobilske federacije (FIA) biće sankcionisani, naveo je Ben Sulajem nakon izmena Međunarodnog sportskog kodeksa, prenosi Skaj sport.

Vozačima će od naredne sezone biti potrebna pismena dozvola rukovodećeg tela da daju političke, verske i privatne izjave.

"Zabrinuti smo. Možete da koristite sport iz mirovnih motiva, ali ne želimo da FIA služi kao platforma za privatne agende. Udaljićemo se od sporta. Šta vozači rade najbolje? Voze. Oni su tako dobri u tome, oni prave spektakl, oni su zvezde", rekao je Ben Sulajem.

Prvi čovek FIA je je istakao da postoje i druge platforme preko kojih vozači mogu da iskažu lični stav.

"Ako imam svoj privatni stav, to ne znači da ću da koristim FIA da ga iskažem. Verujem da bi FIA trebalo da bude neutralna. Za bavljenje ovim sportom potrebne su nam superzvezde. Ako postoji nešto, tražite dopuštenje. Ako napravite bilo kakvu grešku, to je kao prebrza vožnja kroz boks. Ako to učinite, vrlo je jasno šta sledi", istakao je Ben Sulajem.

Bivši šampioni Luis Hamilton i Sebastijan Fetel bili su među vozačima koji su davali političke izjave prethodnih sezona.

Hamilton se zalagao za ljudska prava i rasnu jednakost, a bavio se i pravima LGBT zajednice u konzervativnim zemljama u kojima se voze trke poput Saudijske Arabije i Katara.