Čitaj mi!

Istorijski podvig Keti Ledecki - peto uzastopno svetsko zlato na 800 metara slobodno

Američka plivačica Keti Ledecki trijumfovala je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti u trci na 800 metara slobodno i osvojila peto uzastopno svetsko zlato u toj disciplini. Amerikanka osvojila 19. najsjajnije odličje na svetskim prvenstvima u karijeri i izjednačila se sa Rajanom Lohtijem.

Prvi put u istoriji jedna plivačica osvojila je pet uzastopnih svetskih zlata u istoj disciplini, a Keti Ledecki je to učinila u velikom stilu.

Amerikanka je trijumfovala u trci na 800 metara slobodnim stilom rezultatom 8:08.04, sa deset sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Kiju Melverton iz Australije, dok je bronza pripala Italijanki Simoni Kvadareli.

Ledecki je osvojila 22. medalju na svetskim šampionatima, 19. zlatnu, čime se na večnoj listi izjednačila na drugom mestu sa Amerikancem Rajanom Lohtijem, iza nepriskosnovenog Majkla Felpsa koji ima 26 (ukupno 33 medalje).

U trci na 50 metara delfin stilom u konkurenciji dama najbrža je bila Sara Sjelstrom, četvrti put uzastopno, čime je došla do 18. medalje na svetskim šampionatima.

Veliku radost domaćoj publici priredio je Kristof Milak, koji je, posle trijumfa na 200 metara delfin stilom, pobedio i na upola kraćoj deonici.

Milak je tek treći plivač u istoriji, posle Majkla Felpsa i Čeda Le Klosa, koji je ostvario trijumfe u ove dve discipline na istom svetskom šampionatu.

U mešovitoj štafeti 4x100 slobodnim stilom Australija je oborila svetski rekord 3:19.38 i prekinula dominaciju Amerikanaca, koji su posle tri uzastopna zlata u Budimpešti morali da se zadovolje bronzom.