Čitaj mi!

Svečano zatvorene ZOI u Pekingu

Takmičenja na 24. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu su završena. Ceremonijom svečanog zatvaranja obeležen je njihov kraj. Naredne igre biće održane u Milanu 2026. godine.

Peking je tako postao prvi olimpijski dualni grad, prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i Letnjih i Zimskih olimpijskih igara.

Ceremonija zatvaranja održana je na Nacionalnom stadionu, čuvenom "Ptičjem gnezdu", mestu održavanja ceremonije otvaranja i Letnjih olimpijskih igara 2008. godine.

Prisutnima se obratio predsednik Kine Si Đinping, kao i predsednik Organizacionog komiteta Igara Čai Či, dok je Igre zvanično zatvorio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

"Pokazali ste snagu olimpijskog duha, međusobno ste se poštovali i podržavali, prevladali ste sve podele i pokazali da smo u ovoj zajednici svi jednaki. Ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je od sila koje pokušavaju da nas podele. Ta snaga daje snagu miru i neka politički lideri budu inspirisani vašom porukom solidarnosti i mira", rekao je Bah posle čijeg govora je ugašen olimpijski plamen i usledio spektakularni vatromet.

Zastavu Igara preuzeli su gradonačelnici Milana i Kortine d'Ampeco, koji su organizatori 2026. godine.

Na Igrama u Pekingu takmičio se 2.871 sportista u sedam sportova i 15 disciplina, iz 91 države i teritorije, a podeljeno je ukupno 109 kompleta medalja, više medalja nego na bilo kojim prethodnim Zimskim olimpijskim igrama.

Najuspešnija je bila Norveška, koja je oborila rekord po broju osvojenih medalja, 37 odličja – 16 zlatnih, osam srebrnih i 13 bronzanih.