Čitaj mi!

Završena takmičenja u Pekingu, Norvežani obeležili ZOI

Takmičenja na 24. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu završena su u nedelju i ostala je samo ceremonija zatvaranja. Najuspešnija zemlja je Norveška, koja je sa 16 zlatnih medalja oborila rekord po broju odličja.

Norvežani su ukupno pokupili 37 odličja – 16 zlatnih, osam srebrnih i 13 bronzanih.

Norveški sportisti postavili su rekord po broju zlatnih odličja, a poslednjeg dana takmičenja u Pekingu nordijska trkačica Tereza Johaug osvojila je 16 zlatno odličje.

Dosadašnji rekord od 14 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama držale su Norveška i Nemačka iz 2018. godine u Pjongčangu, odnosno Kanada iz Vankuvera 2010. godine.

Na drugoj poziciji u ukupnom plasmanu je Nemačka sa 27 medalja (12 zlata), dok je treće mesto zauzela Kina.

Na Igrama u Pekingu 29 zemalja je osvojilo medalje, što se nikada do sada nije dogodilo.

Austrijanci oborili lični rekord

Zimske olimpijske igre u Pekingu za Austriju bile su druge najuspešnije u istoriji učešća na zimskim Olimpijskim igrama.

Austrijski olimpijci osvojili su 18 medalja – sedam zlatnih, sedam srebrnih i četiri bronzane.

"Mi smo veoma zadovoljni", rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Austrije Karl Štos.

Uspešniji su olimpijci bili jedin u Albervilu, kada su se 1992. kući vratili 1992. sa ukupno 21 odličjem – šest zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih medalja.

Šesti put zaredom su austrijski olimpijci na zimskim Olimpijskim igrama izborili dvocifren broj medalja i time ušli među prvih 10 zemalja učesnica, što je, i bila želja Štosa ped odlazak u Peking.

Austrijski olimpijci otputovaće u ponedeljak iz Pekinga, a u utorak im predsednik Aleksander van der Belen priređuje pobednički prijem.