Čitaj mi!

Finci srušili Rusiju i osvojili zlato u hokeju

Reprezentacija Finske u hokeju na ledu novi je olimpijski šampion, pošto je u finalu Igara u Pekingu bila bolja od Rusije i tako napravila najveći uspeh u svojoj istoriji. Finci su do prvog olimpijskog zlata stigli trijumfom nad "zbornajom" u finalu, rezultatom 2:1.

"Lavovi", koje vodi trener Juka Jalonen, napravili su pravi podvig i srušili najvećeg favorita za zlato u Pekingu – i to nakon preokreta.

Sve je krenulo dobro za Rusiju, koja je već u prvoj trećini došla do prednosti preko Mihaila Grigorenka. On je iskoristio brojčanu prednost nakon što je Hanes Bjorninen dobio dva minuta zbog saplitanja i u osmom minutu je bilo 0:1.

Međutim, momci u plavim dresovima nisu se predavali i izjednačili početkom drugog perioda.

Asistenti su bili spomenuti Borninen i Ate Ohtama, dok je strelac pogotka u četvrtom minutu bio Vile Poka.

Bilo je od početka jasno da su Finci spremni da ispišu istoriju i odlučujući korak napravili su u trećoj trećini. Hanes Bjorninen, prva figura susreta, pronašao je put do mreže i, ispostaviće se, postavio konačan rezultat.

Finska je prvi put u istoriji došla do najsjajnijeg odličja na najvećem sportskom takmičenju, pošto je prethodno dva puta osvajala srebrnu, a četiri puta bronzanu medalju.

Kapiten Valteri Filpua, nekadašnji igrač Detroti red vingsa, sa kojima je osvojio Stenli kup 2008. godine, sada je tom uspehu pridodao i olimpijsko zlato.

Bronza je otišla u ruke Slovačkoj, koja je sa ubedljivih 4:0 bila bolja od Švedske u meču za treće mesto.

U ženskoj konkurenciji, zlatnom medaljom okitila se Kanada, srebrom su se zadovoljile hokejašice Sjedinjenih Američkih Država, dok je bronzu pokupila Finska.