Čitaj mi!

El Tumama stadion – inspirisan tradicionalnom kapom, napravljen u obliku savršenog kruga

El Tumama stadion nalazi se u jugozapadnom delu Dohe. Objekat je napravljen na mestu gde je planirana izgradnja podzemnog fudbalskog stadiona, od čega se odustalo nekoliko godina ranije. Kapacitet je 40.000 sedećih mesta. Planirano je da se na El Tumami odigra osam utakmica Svetskog prvenstva.

Dizajn stadiona osmislio je Ibrahim Mohamed Džejda. U saradnji sa tursko-katarskim arhitektonskim konzorcijum gradnja je zvanično počela 1. marta 2017. godine, iako su pripremni radovi završeni godinu dana ranije.

Prvobitno je stadion trebalo da bude završen u septembru 2020. godine, ali je gradnja usporena zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Na kraju, stadion je svečano otvoren 22. oktobra 2021. utakmicom El Sad - El Rajan, 1:1.

Stadion je građen u obliku savršenog kruga, prečnik El Tumame iznosi 240 metara. Fasada i krov, odnosno izgled stadiona inspirisan je gafijom, tradicionalnom arapskom kapom koju nose muškarci. Gafija se u Kataru tumači kao simbol dostojanstva i nezavisnosti.

Fasada je snežno bela i bogata ukrasima nalik čipki, u Srbiji taj izgled liči na heklane proizvode. Krov El Tumame drži kablovska konstrukcija Visina stadiona je 43 metra.

Tribine su podeljene u dva nivoa.

Savršen krug i u njemu 54 rashladne jedinice 

Sa inženjerske tačke gledišta, najzanimljiviji aspekt stadiona je sistem hlađenja koji omogućava da se temperatura održava na oko 18 stepeni Celzijusa tokom utakmica.

Unutar stadiona postavljene su 54 rashladne jedinice. Zanimljivo je da sistem za hlađenje koristi energiju od prerade sunčeve toplote.

Navijači će do mesta stadiona moći da stignu pomoću metroa u Dohi ili autobusa sa najbliže stanice.

Nakon Svetskog prvenstva 2022, kapacitet stadiona će biti smanjen na 20.000 mesta, budući da će gornji nivo biti demontiran.

Na tom mestu biće izgrađena sportska ambulanta i razni ugostiteljski objekti, ali hotel sa 60 smeštajnih jedinica.

Prostranstvo oko stadiona prema zamislima kreatora postaće sportski centar sa neophodnim objektima za više sportova, uključujući rukomet, odbojku, košarku i plivanje.

Utakmice Svetskog prvenstva na El Tumama stadionu:

21. novembar
Grupa A: Senegal - Holandija

23. novembar
Grupa E: Španija - Kostarika

25. novembar
Grupa A: Katar - Senegal

27. novembar
Grupa F: Belgija - Maroko 

29. novembar
Grupa B: Iran - SAD

1. decembar
Grupa F: Kanada - Maroko

4. decembar
Osmina finala: 1D - 2C

10. decembar
Četvrtfinale