Čitaj mi!

Finska – autsajder među aždajama

Fudbalska selekcija Finske prvi put u istoriji učestvuje na nekom velikom takmičenju. Samo učešće na kontinentalnom šampionatu veliki je uspeh za Severnjake, što ne znači da tim selektora Markua Kanerve neće pokušati da pomrsi račune nekom od favorita u Grupi B.

Reprezentacija Finske jedna je od ekipe kojoj se daju minimalne šanse za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva, a ukoliko ekipa Markua Kanerve u tome uspe – biće to pravo malo čudo.

Finska nije zemlja fudbala, a učešće na šampionatu Evrope biće toj zemlji prvo na nekom velikom turniru od kad se na severu igra "najvažnija sporedna stvar na svetu".

Istina, fudbal je bio u ekspanziji u Finskoj tokom 2000-tih, kada je reprezentacija zabeležila i najbolji plasman na Fifinoj rang-listi – 33. poziciju 2007. godine.

Zahvaljujući izjednačenoj kvalifikacionoj grupi, Finska je završila na drugom mestu, iza maksimalnih Italijana, ostavivši iza sebe Grčku i Bosnu i Hercegovinu.

Ekipa se nalazi u lošoj formi – nije pobedila od novembra prošle godine, a u poslednjim pripremnim mečevima pred Evro poražena je od Švedske i Estonije, pa malo ko očekuje da Finska može da napravi zapaženiji rezultat na turniru.

Istina, prošlog novembra savladali su u prijateljskom meču svetskog šampiona Francusku, što je najznačajnija pobeda u istoriji finskog fudbala.

Svi se sećaju nekada velikih imena svetskog fudbala, Jarija Litmanena i Samija Hipije, ali Finska odavno nema igrače takvog kalibra.

Prva zvezda ekipe svakako je napadač Noriča Temu Puki, koji je bio jedan od najboljih golgetera na Ostrvu u sezoni koju su "kanarinci" igrali u Premijer ligi.

Na ruku finskoj ekipi ne ide ni sastav Grupe B, gde će za protivnike imati Belgiju, Dansku i Rusiju, selekcije koje pretenduju (makar) na četvrtfinale.

Prvi meč na turniru Finka će igrati protiv Danske u Kopenhagenu, a onda slede dueli sa Rusijom i Belgijom u Sankt Peterburgu.