Читај ми!

Токио – од виртуелне реалности до нестварне Јоване и ватерпола

У истом дану падала је светлећа киша, згазио сам наранџасту змију и гледао једну од најузбудљивијих утакмица у историји ватерпола. Са отприлике два метра удаљености. Нешто касније, Јована Прековић освојила је златну медаљу у чисто азијској вештини – каратеу.

Чим закорачите у неку од безбројних просторија "Тимлаба" (TeamLab), необичне футуристичке поставке смештене у једну од хала изграђених на некадашњем токијском ђубришту, Одаиби, кроз мркли мрак полако почињу да промаљају светлеће тачкице.

Прво сасвим дискретно, а затим интензивније, све док се игра светала не претвори у праву монсунску кишу јарких боја. "Диско инферно", рекла би Мадона.

Одмах поред, уколико вас од даље авантуре не одврате сабласни зечеви или застрашујући духови минулих времена, постоји озбиљна шанса да изгубите тло под ногама због виртуелног водопада, којим плове наранџасте змије, жути даждевњаци, шарени китови и свакојака друга, тек измишљена, створења.

Још је већа шанса да вам измакне тло под ногама уколико се нађете на два метра од базена пред сам крај утакмице између Србије и опасно јаке Шпаније, која у том тренутку води са два гола разлике, укључујући и један за који није баш најјасније како се нашао на конту водене верзије "фурије рохе". Није ни претерано важно.

Гол, контроверзан или не, прилично је успорио ритам игре шпанских ватерполиста и у великој мери продрмао српски тим.

Убрзо, Шпанци имају само један гол предности, па после гола Душана Мандића ниједан. Нерешено. На тачно 26 секунди до краја, капитен екипе Филип Филиповић подиже се високо изнад површине воде и испаљује лопту кроз читаву шпанску одбрану и поред голмана Данијела Лопеза Пинеда.

Уз банану којом је Ник Батум одвео Француску у финале кошаркашког турнира, гол Филипа Филиповића, свакако, биће сврстан у један од најзначајнијих потеза такмичења у колективним спортовима на Играма.

Резултат је 10:9 за Србију. Шпанска клупа је шокирана. Играчи, такође. У једином преосталом нападу праве фаул и српски ватерполисти одлазе у финале олимпијског турнира, прекинувши на тај начин шпански низ од шест узастопних победа у Токију. И четири заредом против Србије.

"Замислите како је када 20.000 људи навија против Новака Ђоковића... Ту се покаже српски инат, када су сви против вас, а видели смо да је вечерас доста људи било против", рекао је Филиповић за РТС нетом по изласку из базена.

Пола сата касније, завршила се и финална борба у каратеу између Јоване Прековић и Кинескиње Јин Саојан. Сва тројица судија подигла су плаве заставе, па је Србија, после Милице Мандић, добила још једну олимпијску шампионку.

Готово истовремено, средњовечни мушкарац се предао токијској полицији, пошто је витлајући ножем у локалном возу посекао десет особа.

Мотиви за напад нису баш најјаснији, а нападач се сам појавио у полицијској станици рекавши да је уморан од бежања.