Читај ми!

Вортекс, метлу или копље, Адриана Вилагош све баца далеко

Млада српска атлетичарка Адриана Вилагош обрадовала је нацију освајањем сребрне медаље у бацању копља на Европском шампионату у Минхену. После узбудљивог такмичења у Немачкој, Адриана и њена мајка, која јој је и тренер, стигле су кући.

У родном Малом Иђошу на посебан начин сија прво сребро у сениорској конкуренцији у каријери овенчаној златом и светским рекордима још пре пунолетства, а то је истакла и Адриана.

"Радовала сам се кад смо стигли кући! Кад сам отишла, нисам мислила да ћу се вратити са медаљом. Нисам се надала, бацала сам са искусним такмичаркама, најбољим бацачима Европе, била ми је част", истакла је Адриана.

Све је почело када је Адрианина мајка препознала снажну вољу кћерке да се оствари као успешна спортисткиња. Почело је рукометом, па је бацала вортекс, после чега су одабрали копље.

"Кад је бацила 60 метара, био је то најбољи резултат на свету за девојчице од 13 година, тада смо знали да смо на добром путу. Иначе, нисмо имали копље да се спремамо за такмичења, па смо бацали метлу! Следеће године смо од месне заједнице добили прво њено копље. Тешко је гледати кад не иде, а јако ми је драго кад иде", каже Ђерђи Вилагош, Адрианина мајка и тренер.

У селу са 11.000 становника поносни су на то што је Адриана остала у Србији иако је имала понуду за рукометну академију у Мађарској.

"Баш смо поносни и сретни што је тако успешна, за те године. Ово је најбоље што је учинила, тренира има вољу. Ж3:Страшно сам навијала и било је супер! Мислила сам да ће бити прва.Али и друго место је много лепо!"

Иако Мали Иђош не мења за велике центре, Адриана наставља са професионалним усавршавањем.

"Баш волим Мали Иђош. Мало је село, али мени много значи. Имамо добре услове за тренинге. Уписала сам приватни факултет за спорт у Новом Саду и тамо ћу да студирам даље, али остајем у Малом Иђошу", рекла је Адриана.

Адрианина сениорска каријера започела је на сјајан начин, а амбиције су велике.

"Следећи циљ је јуниорски светски рекорд, имам још ову и следећу годину. Онда долази Светско првенство у Будимпешти, надам се да ћу бацити норму за то", истакла је наша млада атлетичарка.