Читај ми!

Ђоковић: Тенис еволуирао, конкуренција је јака, сви играју на великим турнирима

Најбољи тенисер света Србин Новак Ђоковић признао је да су мечеви постали интензивнији и додао да постоји велика конкуренција у овом спорту.

Ђоковић је раније изборио пласман у четвртфинале АТП турнира у Дубаију, пошто је победио Талона Грикспора 6:2, 6.3. Новак је наконференцији за новинаре да је тенис додатно еволуирао у свим правцима, од материјала који се користе, до физичке припремљености играча.

"Све еволуира, напредује. Тако би требало да буде. Технологија је другачија. Тенис је не тако давно игран дрвеним рекетима. Уведени су невероватно отпорни, али лагани материјали који вам омогућавају да замахујете брже, да имате већу контролу."

"То је технологија. Потом физичка припрема, опоравак, тренинг, режим рада. Много се води рачуна о подацима. Како време више пролази, и технологија напредује, имаћемо више увида у тенис и шта можемо да урадимо са ударцима. Сагласан сам да је тенис постао физички јачи у смислу тржања, проклизавања", рекао је Ђоковић на конференцији за новинаре у Дубаију.

Он је поновио да у тенису влада велика конкуренција.

"Сада сви играју на великим турнирима, конкуренција је јака. Сезона је дуга. По мени је и предуга и то већ дуже време говорим, посебно сад кад сам старији него пре десет година. Мислим да можемо да реорганизујемо сезону на бољи начин. Мало је компликовано, али то је друга ствар. Има много интереса у свему, пре свега тела у тенису која одлучују о календару. Генерално, тенис је у бољој позицији, али морамо да искористимо потенцијал на глобалном нивоу који имамо", објаснио је Ђоковић.

Најбољи тенисер света је одговорио и на питање шта је приоритет његов организације ПТПА.

"Имамо људе који покривају све аспекте у једној доброј организацији. Мислим да ће директор елаборирати све што се тиче стратегије и праваца и приоритета. По мени, постојање ПТПА је најважније у смислу тога да служи играчима. Мучили смо се, нажалост, последњих деценија имамо ту поделу између ИТФ, АТП."

"Имамо хиљаде, десетине хиљада играча играча широм света. Само 400 или 500 код играча и играчица, у синглу, дублу, миксу живе од овог спорта. О томе многи не желе да причају, али мислим да је прави тренутак да се подсетимо да смо статистички трећи најглобалнији спорт што се тиче гледаности", истакао је Ђоковић.

Српски тенисер је рекао да би ПТПА требало да буде глобална организација за све играче.

"Покушавао сам да причам са руководећим телима и организацијама, да се удружимо и решимо ово заједно. Нажалост, то се још није десило. Надам се да хоће, јер поделе нису нешто за шта се ПТПА залаже."

"Желимо јединство, да представимо гласове више играча који се не чују, који не можете тако често да чујете или видите. Они су већина, ми смо мањина. Морамо да направимо бољи систем, да се може боље живети од тога", закључио је Ђоковић.

Он ће u четвртак у четвртфиналу АТП турнира у Дубаију играти против Пољака Хуберта Хуркача.