Читај ми!

Поступак пребачен на Савезни суд, Новак на испитивању вечерас у 22.00

Новаку Ђоковићу по други пут је поништена виза за Аустралију, одлуком министра за имиграције Алекса Хока који је искористио своје дискреционо право у петак. Суђење је почело у петак ујутру по нашем времену пред судијом Ентонијем Келијем када су обе стране имале уводна излагања. Ђоковићеви адвокати спремили су жалбу и она је поднета судији Келију, који је одложио моменталну депортацију из земље до суботе, али је поступак сада пребачен на Савезни суд. У случају да суд одлучи у његову корист, моћи ће да наступа на Аустралијан опену, али у случају да потврди одлуку Федералне владе, Новак ће морати да напусти Аустралију и прети му трогодишња забрана уласка у земљу. Најављено је да ће Новака Ђоковића вечерас у 22.00 испитати имиграциона служба.

Дејвид Џон О’Калахан, судија у чијим је рукама судбина Новака Ђоковића

Након што је Новаку Ђоковићу по други пут поништена виза за Аустралију, поступак је пребачен на Савезни суд. Вођење поступка поверено је судији Дејвиду Џону О'Калахану.

Гојковић: Ђоковићев документ валидан, добио га истог дана

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба истакао да је потпуно валидан документ о позитивном тесту на ковид 19 који је Новаку Ђоковићу издат од стране надлежне институције Србије.

Гојковић истиче да је документ о позитивном тесту на ковид 19 Новака Ђоковића валидан, издат од стране надлежне институције Србије, те да га је српски тенисер добио истог дана, у вечерњим сатима.

Тениски савез Србије: Преседан, чврста подршка Новаку да тријумфално заврши учешће у Аустралији

Тениски савез Србије чврсто подржава нашег шампиона Новака Ђоковића у борби са аустралијским властима на право да заигра на Аустралија опену, првом од четири грен слем турнира у 2022. години.

Вучићева подршка Ђоковићу и порука премијеру Аустралије

Александар Вучић се огласио на Инстаграму како би пружио подршку Новаку Ђоковићу, али и како би се директно обратио премијеру Аустралије Скоту Морисону.

Председник Александар Вучић у обраћању, објављеном на његовом Инстаграм налогу, говорио је о "притисцима којима је Србија изложена", додавши притом да "оно што никада нису успели да нам одузму јесте наше срце, наш понос и наше достојанство".

Пилић: Нека их је срамота због односа према Новаку

Легендарни тенисер и тренер Никола Пилић пружио је подршку Новаку Ђоковићу и истакао да је срамота што се аустралијске власти овако понашају према најбољем тенисеру света.

Ако остане у Мелбурну, Ђоковић на терену у понедељак

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, ако остане у Мелбурну, меч првог кола Аустралијан опена играће у понедељак.

Организатори су саопштили да ће се првог дана турнира играти "горња половина" жреба, у којој је први носилац Ђоковић.

Жребом је одлучено да се Ђоковић у првом колу састаје са Миомиром Кецмановићем, а да ли ће играти на првом гренд слему сезоне биће познато у недељу, након одлуке Федералног суда.

Шта се дешава са Новаком у наредних 48 сати

– Новак ће вечерас преноћити у сопственом смештају.

– Сутра у 8 часова (петак у 22 часа по средњоевропском времену) у канцеларији његових адвоката саслушава га имиграциона служба Аустралије. Од тог тренутка тече му и имиграциони притвор који обезбеђују два гранична полицајца која ће бити у канцеларији.

– Предвиђено је да Новак Ђоковић буде саслушан и пред Федералним судом у суботу у 10.15 по локалном, односно у ноћи између петка и суботе по нашем времену. Вођење поступка поверено је судији Џону О’Калахану. 

– Предвиђено је да у канцеларији адвоката буде до 14 часова у суботу (4 ујутру у Србији) после чега имиграциони притвор наставља на за сада непознатој локацији.

– Очекује се да коначна одлука о статусу најбољег тенисера света буде донета најкасније у ноћи између суботе и недеље по нашем времену.

Саслушање окончано после краће паузе

Захваливши свим присутнима, судија Кели саопштио је да је саслушање окончано и да ће процес бити настављен сутра ујутру у 8 часова, односно вечерас у 22 часа по средњоевропском времену.

Процес се наставља пред Савезним судом

Судија Ентони Кели наредио је да се процес настави пред Савезним судом, упркос противљењу Ђоковићевих адвоката.

Судија Кели је истакао да је одлуку донео како би обезбедио брз преокрет и избегао додатне жалбе.

"Пребацивање поступка са овог на други суд квалификовано је условом да савезни суд потврди налог који бих донео.", рекао је Кели између осталог. 

Настављено суђење Новаку

После паузе настављено је суђење Новаку Ђоковићу и судија Кели обраћа се адвокатима и тужиоцу.

Суђење је привремено прекинуто одлуком судије Келија

Појашњење о притвору, судија ипак жели да проследи поступак Савезном суду

Адвокат Федералне владе Лојд образложио је какав је тачно статус најбољег тенисера света, што се тиче притвора и боравка у хотелу за имигранте.

Током прве ноћи (петак по нашем времену) неће бити у притвору, нити при доласку у канцеларију адвоката, али ће бити притворен током консултација са својим правним тимом, као и после тога.

Уколико се суђење настави и у недељу, потврђено је да ће и тада Новак бити у притвору, а ако његово присуство на рочишту буде потребно, биће доведен као притвореник.

"Полицајци који буду спроводили Ђоковића до канцеларије у којој ће се водити разговор поступаће као када се поступа да је особа у притвору", навео је Лојд.

У међувремену, судија Кели и даље сматра да је боља одлука да поступак буде пребачен на Савезни суд. Додао је да је коронавирус имао велики утицај на животе људи у Аустралији и да је вакцинација политичка одлука.

"То значи да би било боље да Савезни суд одлучује о случају", закључио је Кели.

Ђоковић на саслушању у петак у 22 часа по нашем времену

Потврђен је договор да Ђоковић изађе на саслушање у Министарству миграција суботу у 8.00, тј. у петак у 22.00 по средњоевропском времену.

Држава прихвата убрзано суђење, неће инсистирати одмах на депортацији

Адвокат државе Стивен Лојд није против ни да остане процес код судије Келија ни да га пребаце на други суд. Прихватају рокове које је дао Ђоковићев заступник.

Како је договор да Ђоковић изађе на саслушање у петак у 08.00 (22 часа по средњоевропском времену), Лојд је потврдио да неће бити притворен до тог тренутка.

Представник државе потврдио је да се неће журити са одлуком, као и да неће инсистирати на депортацији пре коначне судске одлуке.

"Министар се плаши устанка антиваксера"

Николас Вуд каже да не очекује унакрсно испитивање или судске позиве, и предвиђа уске основе за жалбу.

Вуд каже да су разлози Алекса Хоука у „потпуној супротности" са онима које користи делегат Граничне снаге.

"Делегат је рекао да Ђоковић може да зарази друге људе јер није вакцинисан. Садашњи низ разлога је потпуно другачији. Министар претпоставља у Ђоковићеву корист сваку чињеницу која је раније могла бити спорна – да се придржава закона, да представља само занемарљив ризик за друге, да господин Ђоковић има медицински разлог да се не вакцинише и да је на добром гласу", подвукао је Вуд.

Грешка министра је, наводи Вуд, страх од антиваксерског бујања у Аустралији, уколико Ђоковић остане у Аустралији - и то на основу две изјаве дате 2020. године.

Новакови адвокати оптужили Владу због термина одлуке

Новаков правни тим оптужио је Федералну владу јер је одлуку о укидању визе објавила у петак у 18 часова, чиме је додатно смањила могућност на одговор и жалбу.

"Господин Ђоковић треба да игра меч у понедељак или уторак увече. У тим околностима, ми смо веома забринути због времена", рекао је Вуд.

Додатни проблем јесте што је све урађено четири дана након одлуке Федералног окружног суда и више од недељу дана од првог укидања визе.

Адвокат је навео да је из медија чуо да је министар Алекс Хок био "оптерећен дугим Ђоковићевим поднесцима", али истиче да се материјал односио само на научне ставове о природном иминитету и открива да министар у одлуци рекао да их није прочитао.

"Очекујемо да министар до 10 ујутру преда све за саслушање", додао је адвокат Новака Ђоковића.

Ђоковићев адвокат објаснио разлоге журбе и потврдио да није у притвору

Ђоковићев адвокат Николас Вуд објаснио је зашто се његовом клијенту толико жури.

"Сваки тренутак пре турнира који почиње у понедељак је драгоцен", рекао је Вуд.

Он је истакао да би судија Кели требало да задржи поступак у Федералном суду у Мелбурну, а не да га пребацује на Савезни суд, јер би се тиме уштедело време.

Потврдио је да његов клијент није враћен у притвор, као и да ће се наћи пред судом у суботу.

Вуд је затражио дозволу од суда да Ђоковић у наредном периоду, до сведочења, борави на истој локацији као и његов правни тим.

Судија одложио моменталну депортацију Ђоковића!

Судија Ентони Кели је приметио да су стране, када је последњи пут вођен овај случај, успеле да се договоре да очувају статус кво, а исто би могло бити поново потребно.

Кели је рекао да би то могло да укључи кратку привремену забрану до 16 часова у суботу, 15. јануара, чиме би се спречило да Ђоковић буде депортован.

Потенцијална депортација је одложена до суботе у 16.00, што је по средњоевропском времену 06.00.

Кели је напоменуо да је Новак Ђоковић позван да да изјаву у суботу.

Foto: Youtube screenshot/ Federal Circuit and Family Court of Australia

Поступак се пребацује на Савезни суд?

Судија Ентони Кели напомиње могућност да ће случај морати да буде пребачен са Федералног окружног суда на Савезни суд.

"Иако имам, како ми се чини, неоспорно овлашћење да пренесем ову ствар на други суд, то је квалификовано захтевом да Савезни суд Аустралије потврди налог који издам", рекао је Кели.

Судија Кели је рекао да о томе треба одлучити сада и да ће упутства преузети Савезни суд.

Изношење чињеница и докумената које је судија добио

Судија Кели је изнео низ запажања јер постоји брига о томе како суд може да предочи чињенице када није поднета ниједна првобитна пријава.

1. У хитним околностима, ако је потребно, странка може поднети захтев пре формалног процеса којим се покреће судски спор.

2. Суд може бити спреман да прихвати обавезу страна да ће што пре поднети и уручити изјаву која показује материјалне документе.

Судија Кели је потом изнео документе који су му достављени: одлуку министра Хока о укидању Ђоковићеве визе, као и поднесак Владе. Постоји и документ под називом "осетљиво" који судија не жели да прочита.

Судија Кели на почетку пролази кроз историју случаја

Судија Кели пролази кроз историју поступка, рекавши да је адвокат министра унутрашњих послова Кристофер Тран, који изгледа да није главни бранилац, нагласио да би министар за имиграцију могао поново да укине Ђоковиц́еву визу када је случај првобитно био раније на суду у понедељак. Што се и догодило.

Почело суђење Новаку у Федералном суду у Мелбурну

Почело суђење Новаку Ђоковићу у Федералном суду у Мелбурну.

Судија је Ентони Кели, који је водио суђење и пре неколико дана када је поништена да се Новаку поништи виза први пут.

Foto: Youtube screenshot/ Federal Circuit and Family Court of Australia

Најновије: Новак ускоро пред судијом Келијем

Према најновијим информацијама, саслушање у случају Новака Ђоковића и Аустралије пред истим судијом, Ентонијем Келијем, биће одржано у 20.45 (у 10.45 по нашем времену).

У питању ће бити саслушање по кратком поступку, односно Новакови адвокати су тражили суђење са скраћеним временом за писмене поднеске и доказе.

Како преносе медији брз поступак са великим улогом.

Адвокат Недић: Мало вероватно да суд разматра жалбу пре понедељка

Блажо Недић, међународно акредитован адвокат, медијатор и консултант са више од 25 година искуства у Србији, Европи и САД, експерт у области англосаксонског права, радио је у Великој Британији и Србији рекао је за РТС да је максимални рок за жалбу Ђоковића 28 дана, али мисли да ће се овде све одвијати много брже.

"Очекујем да ће или током данашњег дана или сутра ујутру правни тим Новака Ђоковића прво поднети захтев за издавање привремене мере којим би се забранило министру да депортује Ђоковића док суд не размотри случај. Са истим захтевом поднеће се захтев да се случај размотри по хитном поступку. Мало је вероватно да то по хитном поступку значи пре понедељка", навео је Недић.

Додао је да то значи да сут мора да отвори рочиште, слично као што смо видели прошлог понедељка.

"Ако суд усвоји захтев за издавање привремене мере, заказаће у најкраћем року расправу пред судом где ће обе стране моћи да изнесу своје аргументе", навео је.

Недић је напоменуо да се није изненадио одлуком да се Новаку по други пут укине виза, да се знало да ће се то десити, само је било питање када, а то што се десило у петак у 18 по локалном времену да ли је фер, то је друго питање.

Према његовом мишљењу, мало је вероватно да ће суд разматрати жалбу пре понедељка. 

А да ли ће до тада Новак бити у притвору, Недић каже да је то дискрециона одлука имиграционих власти.  

"Овај процес није везан за претходну одлуки и неизвесно је да ли ће овај процес бити код истог судије. Одлука је имиграционих власти и министра да ли ће оставити Новака Ђоковића у његовом приватном смештају или ће га сместити у имиграциони притвор", рекао је адвокат и додао да Новакови адвокати могу да нападну и одлуку о одређивању имиграционог притвора, али то је посебан захтев.

РТС испред адвокатске канцеларије која заступа Новака

Ђоковић позван на испитивање, неће бити у притвору

Ђоковић неће бити у притвору до суђења, потврдили су извори у Федералној влади Ентонију Геловеју, водећем новинару магазина Ејџ за спољну политику и безбедност.

Такође, Новак је позван на испитивање пред званичницима Министарства за имиграцију.

Заступници српског тенисера тренутно воде разговоре са Федералном владом Аустралије.

Аустралијски медији наводе да је Ђоковићевим адвокатима вест о томе да ће министар Хок поништити визу саопштена 20 минута пре званичне објаве.

Премијер Морисон: Укидањем визе Ђоковићу министар заштитио грађане

Премијер Аустралије Скот Морисон прокоментарисао је одлуку да се Новаку Ђоковићу поново поништи виза.

"Аустралијанци су се толико жртвовали током пандемије и са правом очекују да резултати те жртве буду заштићени. То је оно што је министар урадио данашњом одлуком", рекао је између осталог Морисон. 

Припремају се документи за жалбу

Новинар Пол Сакал истиче да Новаков правни тим спрема документа за жалбу, одмах по одлуци за поништавање визе.

Његови адвокати желе поједностављено суђење са скраћеним временом за писмене поднеске и доказе. 

Чека се детаљно објашњење одлуке Министарства

Министарство за имиграције Аустралије издало је око 18.00 по локалном времену саопштење у којем наводи да је Ђоковићу поново поништена виза.

Док се чека реакција правног тима нашег тенисера, чека се такође и детаљно објашњење одлуке министра Алекса Хока.

"Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога, јер је тако у јавном интересу", стоји у образложењу одлуке.

Када буду доступни детаљи због којих је донета одлука, биће јасније и на који начин ће Ђоковићеви адвокати покушати да припреме одбрану свог клијента.

Царан: Ђоковићеви адвокати већ у Федералном суду

Драган Царан, дописник РТС-а из Аустралије, истиче да су Новакови представници већ у Федералном суду у Мелбурну и спремају се за даље кораке.

"Ђоковићеви адвокати би, према мојим сазнањима, већ у овом тренутку требало да буду у Федералном суду са поднеском који је већ био припремљен", рекао је између осталог Царан.

"Неизвесно је каква је судбина Новака Ђоковића? Могао би да буде присиљен да напусти земљу за неколико сати."

Додаје да би светски "број 1" могао да буде враћен у имиграциони притвор.

"Мало је вероватно да ће суд заседати сутра или прекосутра јер су то дани викенда. Викенд је и за судије. Он би могао да време до ишчекујући пресуду у истом оном имиграционом хотелу 'Парк' у Мелбурну, у којем је био и знамо под којим условима", навео је Царан.

Извештај Драгана Царана из Сиднеја

Може ли дипломатски пасош да заштити Новака од депортације

Новак Ђоковић вероватно неће моћи да се ослони ни на поседовање дипломатског пасоша како би избегао депортацију и остао у Аустралији.

Најбољем тенисеру света поново је поништена виза одлуком министра за имиграције у Федералној влади Аустралије Алекса Хока, који је искористио дискреционо право да му поништи визу уколико мисли да је то од јавног интереса.

Чинило се да би његов адут могао да буде дипломатски пасош, који је заједно са саиграчима из репрезентације, добио 2011. године поводом освајања Дејвис купа.

Према члану 9. става 5. Закона о путним исправама Републике Србије, дипломатски пасош се издаје држављанима Републике Србије који у складу с међународним правом у иностранству имају статус дипломатског агента, конзуларног функционера, функционера међународних организација, дипломатским куририма, као и највишим државним функционерима.

Издавање дипломатског пасоша и службеног пасоша ближе се уређује прописом Владе.

Хералд сан је пренео да је Амбасада Србије у Аустралији потврдила да тренутно чува оба Ђоковићева пасоша – нормалан, као и дипломатски пасош чији је власник више од 10 година.

Међутим, аустралијско Министарство спољних послова и трговине навело је да дипломатски или службени пасоши "не дају носиоцу никаква посебна права или привилегије".

"Појединачне земље могу доделити, према сопственом нахођењу, одређена права и привилегије власницима дипломатских и службених пасоша", стоји у саопштењу министарства.

Аустралијски Скај њуз контактирао је српску амбасаду у Аустралији поводом овог питања, али још није објавио одговор.

Шта очекује Новака?

Постоји неколико потенцијалних сценарија који се тичу најбољег тенисера света:

1. У случају да Ђоковићеви адвокати не поднесу жалбу, он ће моментално бити депортован из Аустралије.

2. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суд не одлучи у његову корист, биће депортован након суђења.

*У оба ова случаја, по члану 133Ц (3) Закона о имиграцијама, прети му забрана уласка у Аустралију на три године, али она није дефинитивна, већ се може мењати у складу са одлуком суда у Мелбурну.

3. У случају да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу и суди одлучи у његову корист, виза ће му поново бити враћена и он ће моћи да учествује на Аустралијан опену.

4. Постоји могућност и да Новак добије привремени налог суда који би му дозволио да остане у земљи док траје турнир, што би му омогућило и да наступи на првом гренд слему у сезони.

Саша Јанковић: Новак може да уложи жалбу

Новинар Саша Јанковић рекао је да је министар за емиграцију поново поништио Новаку визу по други пут и сада је питање шта ће бити.

"Новак може да уложи жалбу и још има времена да саслушање буде одржано и да Новаку буде дозвољено да игра док процес траје. То је највероварнији сценарио по мом мишљењу", навео је Јанковић.

Према његовим речима, сада је све на Новаковом тиму колико ће брзо реаговати и на Федералном суду колико ће брзо да закаже суђење, како је најавио судија Ентони Кели - по хитном поступку. 

Извештај Саше Јанковића из Мелбурна

Аустралијске власти поново поништиле визу Новаку Ђоковићу!

Аустралијске власти поништиле су поново визу Новаку Ђоковићу после одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока.

Хок је преломио после неколико дана размишљања и Ђоковић се суочава са тиме да мора да напусти земљу. Новак има право жалбе на ову одлуку и извесно је да ће је његов правни тим поднети.

Новаку је, пошто му је првобитно укинута виза за Аустралију, на суду прихваћена жалба и он је почео да се припрема за турнир, али је коначна одлука била у рукама министра Хока.

По аустралијском закону, министар за имиграције има дискреционо право да укине визу и наложи депортацију, што је Алекс Хок у овом случају искористио.

"Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога и општег добра, јер је тако у јавном интересу", стоји у саопштењу одлуке.

"Документ о позитивном тесту на ковид 19 Новака Ђоковића је валидан, издат од стране надлежне институције Србије, и он га је добио истог дана, у вечерњим сатима.", изјавио покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је, на конференцији након седнице Кризног штаба, одговарајући на питање новинара Си Ен Ен-а о валидности документа који је Ђоковић приказао аустралијским властима, казао да је тај документ, од 16. децембра, апсолутно валидан.

"Уз могућност да будем кривично гоњен од стране Ђоковића, пошто је медицинска документација коју неко има, по закону, његово лично власништво, а свако објављивање без његовог знања кривично дело, могу да кажем да смо, након појављивања документације у медијима и на друштвеним мрежама, анализирали тај документ и закључили да је он апсолутно валидан, издат од стране надлежног државног органа Србије. За нас је та прича апсолутно јасна - Новак Ђоковић је имао валидан документ издат од стране медицинске установе Србије да је био позитиван на присуство ковид 19.", рекао је Гојковић.

На констатацију да Ђоковић тврди да је резултат тестирања добио тек следећег дана, Гојковић је одговорио да је то питање за самог Ђоковића, када је он видео мејл.

"Документ који има је валидан, прослеђен након очитавања на његову адресу, у току тог дана, у касним вечерњим сатима. Шта је Ђоковић после тога радио, не могу да коментаришем, то је питање за њега и за рад државних органа", објаснио је он.

Упитан да ли је Ђоковић требало да буде кажњен за признање да је прекршио карантин 18.децембра, Гојковић је указао да у овом тренутку не постоји казна којом би могао бити кажњен по важећим законима, везан за прекршај који је направио, ако га је направио.

"Да је ухваћен у прекршају мера самоизолације, која му је наложена од стране надлежних органа, могао је бити само враћен у изолацију. Казна за прекршену самоизолацију могла је да буде само у ванредном стању и то смо у ванредном стању и имали. У ванредном стању таква особа би била лишена слободе.Слична је ситуација свуда у свету. Без ванредног стања немате механизме да лишите некога слободе.", рекао је он.

На констатацију да је Ђоковић узор многима у Србији и региону, и питање какву поруку шаље тиме што није вакцинисан, Гојковић је рекао да је он лично вакцинисан, а да влада зове све грађане Србије, али и света да се вакцинишу, јер је то тековина 21. века и науке.

"Живимо у слободном друштву, прихватамо све могуће различитости да неко то не жели из било ког разлога. Веома ми је жао што се Новак није вакцинисао, јер би то био подстрек и за друге да се вакцинишу, али браним његову слободну вољу иако се с тим не слажем. Ниједна држава у свету није донела одлуку да се њени грађани морају вакцинисати", казао је он.