Читај ми!

Бертомеу: Не очекујем скоро два српска тима у Евролиги

Први човек кошаркашке Евролиге Ђорди Бертомеу, рекао је на конференцији за новинаре у Београду, где се одржава фајнал-фор, да Србија неће скоро имати два тима у том такмичењу.

Бертомеу је објаснио да Србија има представника у елити ако српски тим освоји АБА лигу, док је опција за други тим специјална позивница.

Према његовим речима, специјалне позивнице се додељују тиму који има перспективу из угла лиге, што није увек компатибилно са ранкингом једне лиге, у овом случају АБА лиге.

"Ако је питање да ли ће два тима из АБА лиге играти у Евролиги бити следеће сезоне - да, могуће је. Шампион АБА лиге ће играти у Евролиги следеће сезоне, али не постоји гаранција за другопласирани тим, односно финалисту", рекао је Бертомеу.

Навео је и да је овај регион за Евролигу веома важан јер због уникатне могућности да ствара таленте и да је због тога важно да фокус буде на овом региону.

"Не очекујем да ће два српска тима ускоро играти у Евролиги у истој сезони. Неопходан услов за то је да један од њих освоји АБА лигу, а други Еврокуп, што се ове године неће догодити. Београд је за нас сјајно тржиште, зато смо и ту. Овде имамо тим који је годинама конкурентан - Црвену звезду, Партизан је такође ту, у будућности је могуће да оба играју, али у зависности од броја клубова. Не очекујем два тима из Београда у Евролиги ускоро, али је то у будућности могуће", рекао је Бертомеу.

Он је изразио уверење да Руси више неће играти Евролигу, па ће једна позиција бити отворена засигурно, с обзиром на то да ЦСKА има А лиценцу.