Читај ми!

Видић за РТС: Не желим да припадам никоме, нудим своје име, презиме, контакте и знање

Кандидат за председника Фудбалског савеза Србије Немања Видић, некадашњи репрезентативац Србије, фудбалер Црвене звезде и Манчестер јунајтеда, каже у емисији "Око" да жели своје искуство, име, презиме и контакте које има по свету да стави у службу српског фудбала. Истиче да не жели да припада никоме, али сматра да Фудбалски савез треба да прати политику државе и чува државне интересе. Наглашава да је емотивно везан за Звезду, али да је човек који, пре свега, навија за Србију.

Кандидат за председника Фудбалског савеза Србије Немања Видић истакао је у разговору са Гориславом Папићем у емисији "Око" да је живео 18 година у иностранству и да су му се деца тамо родила, али да је у једном тренутку осетио потребу да се врати, пре свега да би деца створила осећај припадности и научила о српској култури, обичајима и вери.

"После завршетка каријере прво сам се школовао као тренер и добио сам највише дипломе и Уефа лиценцу за професионалног тренера. То сам радио у Енглеској, ишао сам тежим путем у време када су тренери у Србији добијали врло лако те дипломе", каже Видић.

Наводи да се школовао и на Универзитету у Лиможу, под покровитељством Уефе, у намери да буде спреман ако, како каже, сутра буде желео озбиљније да се бави фудбалом.

"С обзиром на то да сам у последњем периоду доста коментарисао ситуацију у српском фудбалу и говорио о проблемима које српски фудбал има, схватио сам да моје речи немају ту тежину и да се ништа не мења. Желео сам себе да понудим као решење, своје искуство које сам стекао у иностранству радећи са великим именима – са Алексом Фергусоном и Дејвидом Гилом који су први ушли у професионализацију фудбала и Манчестер јунајтеда и од локалног клуба направили глобално један од највећих брендова", напомиње Видић.

Наглашава да жели да пренесе искуство које је стекао у иностранству и да своје име, презиме и контакте које има по свету стави у службу Фудбалског савеза Србије и фудбала у Србији. 

"Морамо да разумемо да је фудбал постао више од спорта" 

О свом тиму људи које планира да постави на руководећа места, међу којима је и оснивач и први човек компаније "Нордеус" Бранко Милутиновић, Видић каже да Фудбалски савез Србије треба професионализовати и да рад мора да буде транспарентан.

"Треба да будемо транспарентни, треба да едукујемо будуће тренере и функционере, треба да се бавимо клубовима из унутрашњости, аматерским фудбалом... Да бих све то постигао, морао сам да бирам тим људи који ће ми помоћи у томе. Тачно је да ту има људи који су у тој мери повезани са фудбалом, више су из света бизниса и банкарског система", објашњава Видић.

Каже да је Бранка Милутиновића упознао на Уефа мастеру на Универзитету у Лиможу, где је био предавач.

"Он је био предавач и ту смо први пут дошли у контакт. Оставио је изузетно јак утисак на мене. Разумео сам како је он своју компанију створио, на бази знања, иновација и модерних технологија, баш онако како ја желим да се Фудбалски савез Србије развија. Морамо да разумемо да је фудбал постао више од спорта. Постао је бизнис и ми морамо сходно томе да укључујемо људе из различитих сфера који могу да унапреде српски фудбал", наглашава Видић.

Напомиње да је у његовом тиму и Петар Јовановић, човек који је, како истиче, директор једне од највећих банака у Србији.

"Дуго је у банкарском систему, већ дуже од десет година у извршним одборима и осигуравајућим друштвима. Он може да помогне у сектору финансија и у правцу у којем треба да иде развој српског фудбала, као и Бранко", сматра Видић.

"Знам у ком правцу желимо да идемо" 

Некадашњи репрезентативац Србије истиче да је направио спој младости и искуства, људи који су у систему дуги низ година и разумеју систем, али и људи који су иновативни и разумеју трендове.

"Знам у ком правцу желимо да идемо. Сигурно да ми требају људи који ће ми помоћи у одлуци којим путем ћемо доћи до циља. То су дефинитивно људи који су професионалци и остварени. Морам да нагласим и да су то друштвено одговорни људи, патриоте, који про боно желе да помогну Фудбалском савезу", наводи Видић.

Наглашава да је у његовом тиму и Славољуб Муслин, Видићев некадашњи тренер који је, како истиче, поштован у Србији и иностранству и који може да уједини тренере који ће направити план и програм у ком правцу треба да се развија српски фудбал – од омладинског и аматерског до професионалног.

"Мислим да морамо сви да се укључимо и да ставимо на располагање своје знање, да склонимо сујете и да покушамо сви да радимо у истом смеру, а то је побољшање и оздрављење српског фудбала", каже Видић.

"Не желим да припадам никоме, ниједној политичкој партији"

На питање може ли се у Србији успети без помоћи политике и државе, Немања Видић каже да Фудбалски савез треба да прати политику државе и да чува државне интересе. 

"Ако имамо људе који су квалитетни из различитих сектора, људе који могу да помогну да одржимо те интересе, мислим да су то прави људи за Фудбалски савез. Морам да нагласим да су сви људи у мом извршном одбору аполитични и остварени. И ја сам тотално аполитичан, човек који је градио своју каријеру читав живот на бази знања, труда и рада. Желим да тако и остане и не желим да припадам никоме, ниједној политичкој партији. Желим да понудим своје име и презиме, своје контакте и своје знање које сам добио радећи у иностранству", наглашава Видић.

Каже да није он тај који треба да говори како ће Фудбалски савез Србије да се развија.

"То треба да ради струка – тренерска организација, људи из бизниса, људи из маркетинга. Треба да ставимо најбоље и најквалитетније људе да раде у нашој организацији. Ја сам капитен тима који ће се трудити да тим добро функционише. Мислим да сам то радио у клубовима у којима сам играо. И понашањем сам кроз целу каријеру показао да сам увек био тимски играч", истиче Видић. 

"Чеферин ради феноменалне ствари за фудбал" 

 Видић каже да је у одличним односима са председником Уефе Александром Чеферином.

"Знамо се дуги низ година. Мислим да он ради феноменалне ствари за фудбал, пре свега за Источну Европу. Мислим да су финансије много боље и веће и долази много већи новац условно речено у мање клубове и мање савезе. Морамо да имамо тим људи који ће моћи да направи квалитетне програме и да црпи ресурсе које нам Уефа константно нуди", наводи Видић.

Сматра да ће Фудбалски савез Србије дефинитивно имати партнера у Александру Чеферину, али да мора да буде довољно квалитетан да би такве ресурсе искористио.

"И Зоран Лаковић има изузетно важну улогу у Уефи и убеђен сам и знам да је и у претходним годинама био подршка Фудбалском савезу, а не сумњам да ће бити и у будућности", каже Видић.

"Проблем у Катару? Баланс између одбране и напада" 

О резултатима репрезентације Србије на Светском првенству у Катару Видић каже да је велики успех што је Србија отишла на Мундијал и то као првопласирана у групи, испред Португалије.

"Као и увек, имали смо велика очекивања. Причао сам доста пута на ту тему и упозоравао на проблеме који долазе и они су се остварили. Не бих волео да причам о проблемима, желим да нудим решења са својим тимом", истиче Видић.

Каже да је на Светском првенству било и позитивних ствари...

"Као репрезентација постигли смо највише голова, више и од Бразила и од Швајцарске. То је једна позитивна ствар. Где је проблем био? Баланс између одбране и напада, где смо имали доста недостатака и мислим да је то нешто што треба да поправимо у будућности ако желимо поново да се пласирамо и направимо успех на следећем такмичењу", наводи Видић.

Сматра да не треба говорити о неком играчу посебно, већ да је потребно бранити се тимски.

"Увек је тим тај који напада и брани се. Мислим да тај баланс није био довољно добар. Верујем да је селектор Стојковић обратио пажњу и да је свестан недостатака. Он је човек који се већ дуги низ година бави тренерски послом и не сумњам да је већ анализирао проблеме и да ће оно у чему смо већ добри, а то је напад, побољшати и бити још ефикаснији", наглашава Видић.

"Морамо да направимо организацију којој ће играчи и навијачи веровати"

Млади фудбалер Удинезеа Лазар Самарџић прихватио је недавно позив селектора Драгана Стојковића и од марта ће бити део српског тима. На питање да ли је следећи задатак да и талентовани фудбалер Ливерпула Лазар Бајчетић заигра за репрезентацију свог оца, Видић каже да не жели да се бави појединачним именима већ да ствари треба решавати системски.

"Мислим да смо имали и у прошлости ситуација где су играчи бирали да ли ће играти за Србију или Аустрију и Шпанију. Морамо да будемо спремни да ће се то дешавати у будућности. Имамо много наших људи који су отишли у иностранство и морамо да имамо скауте и тим људи који ће водити рачуна о тим младим момцима који се развијају у иностранству. Треба што раније да их укључимо и што раније да играју за националну селекцију", сматра Видић.

Наглашава да би волео да Бајчетић буде репрезентативац Србије и обећава да ће се трудити, ако постане председник Савеза, да што више таквих фудбалера буде део српског тима.

"Морамо да водимо рачуна о томе да направимо организацију која ће бити кредибилна, којој ће играчи, тренери и навијачи веровати. Одлуке треба да доносимо сходно закону и полако да усмеравамо у ком правцу желимо фудбал да иде. Фудбалски савез мора да буде сервис клубовима, регионима, али и да поставља стандарде и правац у којем треба да идемо. Када то буду играчи, тренери и навијачи осетили, нећемо имати проблем да играчи из иностранства играју за нашу репрезентацију", објашњава Видић.

"Не дајемо шансу младим играчима, рано нам одлазе" 

На молбу да упореди српски клупски фудбал данас и у време када га је напустио, Видић каже да је у његово време било добро што су млади играчи добијали шансу.

"Ја сам са 19 година био капитен Црвене звезде. Имате Александра Коларова, Банета Ивановића, Ланета Јовановића, Данка Лазовића. Сви смо играли за први тим и са 18, 19 или 20 година. Имамо проблем јер данас не дајемо више шансу младим играчима. Играчи нам рано одлазе, са 14 или 15 година, губимо их и не знамо како се развијају у иностранству. То је велики проблем који српски фудбал има и морамо се озбиљно позабавити том темом", истиче Видић.

Сматра да се мора развијати унутрашњост и мали клубови.

"И држава улаже велики новац у стадионе и неко треба да игра утакмице на тим стадионима, а навијачи да долазе. Треба струка да се укључи, паметни и квалитетни људи који ће вратити поверење у српски фудбал", наглашава Видић.

Подсећа да је у његовом тиму и Милорад Мажић, за којег каже да је највећи судија којег је Србија икада имала, признат у Уефи и Фифи.

"Дуги низ година се Мажић бави развојем судијских организација у свету. Био је у Кини, на Кипру, у Русији, жељан је да се врати и да помогне српском фудбалу. Ја мислим да тај човек може да врати поверење у судијску организацију и изузетно ми је драго да је прихватио да буде део тима", каже Видић.

"Делимо се, а фудбал може да уједињује" 

На констатацију да је амбасадор Манчестер јунајтеда, али да га нема на утакмицама Црвене звезде, Видић каже да се не може побећи од чињенице да је дуго био у иностранству и да је најбољи део каријере провео у Манчестеру и оставио дубок траг у том клубу.

"Ја сам емотивно везан за Црвену звезду и за Србију, ту сам, спреман сам да помогнем, желим да помогнем. Желим да будем решење, а не проблем, као и људи који су део мог тима", истиче Видић.

Још једном подсећа да је 18 година био у иностранству и истиче да је више постао човек који навија за Србију него за Црвену звезду.

"Приметио сам по доласку у Србију да се делимо. Делимо се на Србе из Црне Горе, Србе из Босне, Србе са Косова, Србијанце... Делимо се на Звезду и Партизан, на политичке партије. Ја мислим да фудбал може да уједињује и да можемо да навијамо за Србију када дође утакмица репрезентације, а не за Немању Видића, Драгана Стојковића, Тадића или Митровића. Навијамо за Србију, па каква год да је. Победили или изгубили, то је наша Србија. Све ћу урадити да створимо поверење у народу да радимо како треба, у интересу српског фудбала и државе", наглашава Немања Видић.

"Драган Џајић је једна од највећих легенди српског фудбала" 

О свом противкандидату Драгану Џајићу каже да је једна од највећих легенди српског фудбала и да имају одличан однос који се неће мењати.

"Када сам са 15 година дошао Звезду он је био председник и од тог дана до дана данашњег имамо одличан однос. Драган Џајић је једна од највећих легенди српског фудбала, имам велико поштовање према њему", истиче Видић.

Наглашава да се његов однос са Џајићем неће променити без обзира на то ко ће 14. марта победити и постати нови председник Фудбалског савеза Србије.