Читај ми!

Пикси: Ивица Осим ће добити улицу у Београду

Уочи пута за Сарајево имао сам разговор са челним људима града Београда и готово је извесно да ће једна од улица у нашој престоници добити име по легендарном Ивици Осиму, рекао је селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси.

Делегација ФСС-а борави данас у Сарајеву на комеморацији и сахрани некадашњем селектору Југославије Ивици Осиму.

"Осим је то апсолутно заслужио и много ми је драго што ће се Београд и Србија једном дивном човеку и фантастичном фудбалском стручњаку одужити на адекватан начин. Само да будемо стрпљиви, познато је да мора да прође три године од смрти да би се ушло у процедуру око имена улице", рекао је Стојковић за сајт ФСС-а.

"Његова смрт је тужан моменат за све нас који смо волели Ивицу Осима. Био је веома шармантна особа, човек који је пленио знањем, ставом и харизмом. Неко ко је заиста задужио фудбал у бившој земљи и оставио дубок траг у иностранству.

Не памтим његову играчку каријеру, био сам исувише мали, али кажу да је имао надимак Штраус с Грбавице, а то не добија свако. Његова тренерска каријера је била импресивна, остаће ми заувек урезано у сећању све оно што нам је показивао на тренинзима и начин на који је радио са нама у репрезентацији. Наравно, моменти са Мундијала у Италији 1990. године су нешто специјално."

"Такође и квалификациони пут до тог шампионата на коме смо једну Француску оставили иза себе, довољно говори о подвигу и стилу игре под палицом Ивице Осима", подсетио је Пикси.

"Људима који нису рођени на овим нашим просторима, Швабине мисли и идеје биле су неразумљиве. Био је врло интелигентан, свака његова реченица имала је неки шири смисао, није се служио флоскулама и увек је слао јасну поруку шта жели и шта му је намера. То смо само ми Балканци умели да разумемо на прави начин", рекао је Пикси.

"Осим је био космополита, лепо се осећао и у Загребу и у Београду и у Скопљу, Љјубљани, Титограду, Новом Саду, Приштини... И свуда су га волели. Укратко речено, био је Југословен. Доћи у Сарајево и одати му последњу пошту је најмање што можемо да учинимо за једног таквог човека отвореног срца. Швабо је то заслужио својом појавом, ликом и делом", закључио је Драган Стојковић.