Читај ми!

Зоран Марковић објашњава зашто РТС не преноси Европско првенство

Зоран Марковић, одговорни уредник спортског програма Радио телевизије Србије, гостијући у Јутарњем програму РТС-а објаснио је зашто и како је дошло до тога да се утакмице Еура овога пута не могу гледати на каналима Јавног сервиса.

Поред најаве да ће се на РТС-у преносити преноси предстојећег Вимблдона, Марковић се осврнуо и на догађаје које организују Фифа и Уефа. 

”РТС се бори да купи све важне догађаје, поготово оне који су на листи РЕМ-а. На тој листи нема Европског првенства у фудбалу и грађани јесу ограничени што нема могу гледати то првенство осим на кабловским емитерима. Емитер који је купио та права није понудио земаљским, односно каналима са националном фреквенцијом, иако је био у обавези да то учини да би сви грађани Србије могли да гледају тако велики догађај”, каже Марковић и додаје:

”Само да подсетим и истакнем, на тендеру који је био расписан и за ово Европско првенство, као и за квалификације за СП и Лигу нација,  Јавни сервис је био на том тендеру са много јачом ценом него за претходна првенства, управо са разлогом за то што је тада први пут расписан такав тендер”.

Како је Марковић објаснио, у другим државама Европе утакмице ће се гледати и на италијанском РАИ-у, и у Француској на Франс 1, као и у немачкој на АРД-у и ЗДФ-у, док се у региону само словеначки Јавни сервис одлучио да не откупи права, али зато јесу и црногорски, и албанкси, и макендоски и хрватски Јавни сервиси, пре свега јер су им били понуђени за разлику од РТС-а који није добио никакав одговор од носиоца права, и то на неколико понуда и покушаја да се дође до договора.

Марковић се потом осврнуо и на предстојеће догађаје, који ће бити доступни гледоцима РТС-а. 

”Следеће недеље почиње Европско првенство у кошарци за жене које преносимо, затим олимпијске квалифиакције за кошаркаше у Београду, али ћемо преносити и мечеве из других градова где се играју квалификациони турнири (Канада, Литванија и Хрватска). Потом су ту Олимпијске игре са програмом на оба наша канала, па онда европска првенства за одбојкашице и одбојкаше, као и Светско првенство у Катару, за које РТС такође има права”, поручио је Марковић најављујући врело спортско лето на каналима Јавног сервиса Србије.