Читај ми!

Најбољи хард ендуро возачи света одушевљени трасама ”XROSS” релија

Први пут у историји мото спорта Србија је постала домаћин ФИМ Хард Ендуро светског шампионата. ”XROSS” рели вози се од 18. до 21. маја на Тари, Мокрој Гори и Златибору, а на трци учествују најбољи хард ендуро возачи света из 24 земље.

Пред многобројном публиком возачи одмеравају снаге на својим моторима прелазећи најразличитије препреке и покушавајући да савладају 300 километара екстремних терена. У оквиру релија возе се четири класе: Про, Еxперт, Хоби и први пут класа аматера.

"XROSS" су у среду свечано отворили министарка за трговину, туризам и телекомуникације, Татјана Матић, председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, а присутнима ће се обратио и представник ФИМ Хард Ендуро светског шампионата Вилфрид Кершагл и Братислав Ђурић, један од организатора "XROSS" Релија.

Након дефилеа учесника који су се са заставама земаља из којих долазе, провозали центром Златибора, уследио је "Akrapovic Straight Rhythm", полигон са препрекама, попут балвана, камења, тракторских гума и металних контејнера, којим је до крајњих граница тестирана спретност возача. Такмичари су публици приредили несвакидашњи шоу у финалу, јер су полигон возили у дуелима 1 на 1, а најбољи међу њима био је актуелни светски шампион, Британац Били Болт.

 

Јуче, већ првог дана такмичења, рели је превазишао сва очекивања. Возачи су возили 100 километара траса кроз дивље пределе планине Таре. По доласку на циљ, већина учесника из Про класе имала је исти коментар: "Ово је баш тешко и узбудљиво и уживао сам у вожњи."

Најбоље време првог дана имао је Бугарин Теодор Кабакчијев, али у укупном пласману, који обухвата и резултате са Пролога, води Болт.

"Био је заиста добар дан. Имали смо брзи старт, а онда је дошла једна заиста захтевна деоница. Пред крај је то био прави екстремни ендуро, тешке узбрдице и низбрдице. Срец́ан сам јер сам возио чисто и својим темпом. Видећемо како ће бити наредна два дана.Радујем се трци! Желео бих да се захвалим свим Бугарима који су ме бодрили данас на стази", рекао је Кабакчијев.

И бранилац титуле Били Болт имао је сличне утиске.

"Почетак је био лаган, међутим касније су кренули баш тешки делови. Пуно шума, узбрдица, низбрдица, врло тешки сегменти, али супер за вожњу. Навигација ме није најбоље служила, па сам пар пута погрешно скренуо. Због тога ме је Мани (Летенбихлер) престигао. Све у свему одлична трка, срећан сам како сам возио и једва чекам наредна два дана", рекао је Болт.

Мануел Летенбихлер, вице-шампион света, коме је ово прва трка након повреде, потпуно је одушевљен трасом.

"Било је врло, врло занимљиво, уживао сам у вожњи. Траса је била изузетно тешка и технички захтевна. Пријатно сам изненађен будући да је Xросс нова трка у шампионату и рекао бих да је заслужено ту. Организација је изврсна. Радујем се тркама наредна два дана", прокоментарисао је Летенбихлер по доласку на циљ.

Данас и сутра, учеснике очекује нових 100 километара траса на Мокрој Гори и Златибору, а возачи у Про класи кажу да ће бити неизвесно до самог краја, јер их чекају нове и другачије препреке, па самим тим и нови изазови. Име победника Xросс релија, који ће затим наставити своје такмичење у Аустрији сазнаћемо у суботу када ће бити одржано и свечано проглашење.