Читај ми!

Возачи у болидима, експлозија у близини стазе - шта ће бити са трком Ф1 у Џеди

Возачи формуле 1 одрадили су први тренинг на уличној стази у Џеди, а на мање 20 километара одјекнула је експлозија и развио се густ црни дим. Организатори такмичења чекају званично саопштење саудијских власти, после чега ће бити позната судбина трке која је заказана за недељу.

Сезона у формули 1 тек што је почела, а организатори се већ сусрећу са озбиљним проблемима - домаћин друге трке у сезони, саудијска Џеда, на мети је напада јеменских Хута.

Док су се возачи у болидима борили да направе што боље време на првом званичном тренингу на уличној трци у Џеди, у близини града одјекнула је снажна експлозија, а потом се развио и густ црни дим.

Према писањима локалних медија, пројектилом је погођено складиште горива које се налази у близини међународног аеродрома, мање од 20 километара удаљено од стазе на којој се вози трка.

Челници формуле 1 нису се огласили, чекају званично саопштење саудијских власти, а, иако није потврђено, експлозија је последица напада јеменских Хута, који су у отвореном рату са Саудисјком Арабијом.

Ово није први напад на Џеду, Хути су пројектилима и дроновима већ неколико пута ове недеље гађали нафтна постројења и складишта горива Арамка.

Очекује се да формула 1 изда званично саопштење, односно донесе одлуку да ли ће трка за Велику награду Саудијске Арабије бити отказана.

Иначе, најбоље време на првом тренингу забележио је победник прве трке у сезони, возач Ферарија Шарл Леклер, испред шампиона Макса Верстапена у Ред булу и Валтерија Ботаса у Алфа ромеу.