Читај ми!

Завршена такмичења у Пекингу, Норвежани обележили ЗОИ

Такмичења на 24. Зимским олимпијским играма у Пекингу завршена су у недељу и остала је само церемонија затварања. Најуспешнија земља је Норвешка, која је са 16 златних медаља оборила рекорд по броју одличја.

Норвежани су укупно покупили 37 одличја – 16 златних, осам сребрних и 13 бронзаних.

Норвешки спортисти поставили су рекорд по броју златних одличја, а последњег дана такмичења у Пекингу нордијска тркачица Тереза Јохауг освојила је 16 златно одличје.

Досадашњи рекорд од 14 златних медаља на Олимпијским играма држале су Норвешка и Немачка из 2018. године у Пјонгчангу, односно Канада из Ванкувера 2010. године.

На другој позицији у укупном пласману је Немачка са 27 медаља (12 злата), док је треће место заузела Кина.

На Играма у Пекингу 29 земаља је освојило медаље, што се никада до сада није догодило.

Аустријанци оборили лични рекорд

Зимске олимпијске игре у Пекингу за Аустрију биле су друге најуспешније у историји учешћа на зимским Олимпијским играма.

Аустријски олимпијци освојили су 18 медаља – седам златних, седам сребрних и четири бронзане.

"Ми смо веома задовољни", рекао је председник Олимпијског комитета Аустрије Карл Штос.

Успешнији су олимпијци били једин у Албервилу, када су се 1992. кући вратили 1992. са укупно 21 одличјем – шест златних, седам сребрних и осам бронзаних медаља.

Шести пут заредом су аустријски олимпијци на зимским Олимпијским играма изборили двоцифрен број медаља и тиме ушли међу првих 10 земаља учесница, што је, и била жеља Штоса пед одлазак у Пекинг.

Аустријски олимпијци отпутоваће у понедељак из Пекинга, а у уторак им председник Александер ван дер Белен приређује победнички пријем.