Читај ми!

Холандија – повратак титана европског фудбала

Не постоји израженији дисбаланс у протеклих неколико година између фудбалског педигреа и фудбалског успеха једне нације. Холандија се, напокон, враћа на велика такмичења, али са селектором који их тамо није одвео и без капитена и, можда, најбољег фудбалера. Али ко је још икада видео Холандију која не игра са јасном намером да победи све што може и, последично, освоји све што може...

Ако постоји репрезентација којој је, барем иницијално, одлагање због пандемије коронавируса одговарало, онда је то била селекција Холандије. Померање турнира значило је да Мемфис Депај може потпуно да се опорави.

Међутим, ствари су кренула на горе од тог момента, пошто се у међувремену повредио капитен Вирџил Ван Дајк, а Роналд Куман, који је одвео тим на прво велико такмичење од 2014. године, отишао је у Барселону.

Још и са повредом Данија Блинда која траје око два месеца, селектор Франк Де Бур заиста мора много – између осталог и да убеди јавност да је управо он човек који треба да предводи национални тим једне од најуспешнијих фудбалских земаља на свету.

Холандија, која од 2008. године није играла нокаут фазу Европског првенства, није бриљирала у квалификацијама, посебно против оних номинално слабијих селекција. Међутим, победили су Немачку у гостима са 4:2, што је свакако резултат који је завредео пажњу. 

Франк Де Бур је изјавио да је његов тим, по снази, између четвртог и осмог.

"Али, наравно, идемо да покушамо да освојимо Европско првенство", рекао је он.