Читај ми!

Украјина – напредак који је дошао на наплату

Украјина спада у једно од оних репрезентација чији је прогрес током неколико година, иако очигледан, прошао недовољно пропраћено у неком ширем контексту свих оних које прате фудбал. Било би погрешно очекивати од Украјине била шта осим високих амбиција и квалитетних партија.

Ово је трећи пут да се Украјина пласирала на Европско првенство, али први пут да је то урадила као прва екипа у квалификационој групи. Првобитно су били кодомаћини 2012. године, 2016. године су прошли кроз плеј-оф.

Сада су на Европском првенству тако што су били испред европског првака Португалије, што свакако изазива велико задовољство у и око овог тима. 

Циљ овог тима, поткрепљен формом, јесте да се први пут стигне до нокаут фазе такмичења.

Није мали број Украјинаца који ће бити познат и широј јавности. Александар Зинченко из Манчестер Ситија и Руслан Малиновски из Аталанте. Роман Јаремчук је нападач који игра за Гент, док је Андриј Лунин голман који брани за Реал Мадрид.

Сам Андреј Шевченко, селектор Украјине, недвосмислено потврђује шта је основни циљ:

"Минимално желимо да прођемо групу. Имамо млади и квалитетан тим и, ако нас повреде заобиђу, ми то можемо да урадимо."

Украјина је тим који није и свакако неће бити ни у ширем кругу прокламованих фаворита на Европском првенству. Овај став фудбалске шире и уже јавности је више или мање исправан, али Украјина је тим способан да игра веома квалитетан фудбал и, на турниру на коме се не игра велики број утакмица, то може заиста далеко да их одведе.