Proleće za najmlađe na RTS-u

Redakcija Dečjeg programa svakog dana od osam do deset sati ujutro emituje novi paket crtanih filmova u kojem ima za svakog ponešto - prvo za decu najmlađeg uzrasta (nezaobilazni „Maša i medved" ovog puta u serijalu „Mašine strašne priče" ) a očekuju nas i nove sezone „Pepe prase", „Jagodice Bobice" do crtaća za malo starije kakvi su „Mia i ja", „Dvorištance" i drugi.

Devojčice se raduju „Anđelini balerini", stiže i „Barbi", dečaci „Transformersima" a ekskluzivno najavljujemo za letnji raspust i emitovanje trenutno najpolularnijeg crtanog filma na svetu „Bejblejd". Uz ove, tu je i mnogo drugih naslova kao i "Mali dnevnik" koji se emituje svakog radnog dana u 10 sati na Drugom programu. Pratili smo rast naših voditelja, a stigli su i neki novi klinci koje je publika takođe zavolela.

Subotom u podne sa Prvog kanala već sedam godina poleće "Plava ptica" a da je najdraža dečja emisija pokazuje i to što uz novu publiku, ostali su nam verni i oni klinci koji su odrasli sa nama i od kojih dobijamo svakodnevne komentare.

Snimaćemo 19. aprila „Dečje beogradsko proleće" u kojem ove godine pesme za decu pevaju brojne poznate ličnosti kao što su Branko Kockica, Ivan Bosiljčić, Slobodan Boda Ninković, Andreja Kuzmanović, Minja Subota, Andrija Milošević, Ivana Peteres i drugi (biće emitovano 5. i 12. maja subotom u podne na Prvom) a onda od 19. maja u istom ovom terminu, čeka nas treći ciklus polularne lutkarske serije za predškolce „Kukuriku šou".

Kroz petanest novih epizoda nastalih po scenariju naše najpopularnije dečje spisateljice Jasminke Petrović i u režiji Filipa Čolovića, pratićemo nove dogodovštine Kreštislava Petlića. Prva dva ciklusa ovog mapet šou-a su, iako nekoliko puta reprizirana, najgledanija i na našem zvaničnom Youtube kanalu te svi sa nestrpljenjem očekuju novi serijal. Tradicija saradnje sa najboljim dečjim piscima nastavljena je i sa Vladislavom Vojnović koja je napisala scenario za nastavak serije o dečjim strahovima „Plašite li se...". Nastavak serijala koji je trenutno u montaži ovaj put je posvećen adolescentskim strahovima i od jeseni ćemo gledati kako se glavni junak Nebojša Čelik nosi sa istima. Seriju je kao i prvi ciklus režirao Milutin Petrović.

Od redovnih emisija, svake subote od deset sati ujutro na Drugom, zuji emisija „Zujalica", svojevrsni vodič kroz zanimljive događaje za decu širom zemlje, ali kroz koju upoznajemo i brojne ličnosti koje deca vole, predstavljamo nove knjige, najavljujemo dečje predstave i filmove, upoznajemo sela i gradove.

Povodom velikog jubileja, 60 godina postojanja Televizije, realizovaćemo po prvi put i dečji mjuzikl nastao po pesmama našeg poznatog kompozitora Nikole Čuturila. Ove dečje pesme biće objavljene u izdanju PGP-a, a u mjuziklu će učestvovati i naš dragi hor Kolibri kao i mnogi poznati glumci.

Nastavljamo saradnju sa EBU, svake godine snimamo jedan dokumentarni i jedan igrani film za decu koi se sistemom međudržavne razmene emituju i na drugim evropskim televizijama. Naš ovogodišnji predstavnik igrani film „Ljuljaška", priča o prijateljstvu dvojice dečaka migranata koji prolaze kroz našu zemlju i jednog Miloša koji im pomaže, pokazao je da granice među decom ne postoje.

Sarađujemo i sa brojnim humanitarnim udruženjima, između ostalog i Udruženjem za afirmaciju dečjeg stvaralaštva „Svitac" uz čiju pomoć smo snimili dokumentarni film „Čarobnjaci". Film prati nastanak inkluzivne predstave „Crvene cipelice" koju uz pomoć svojih prijatelja, braće i sestara izvodi četrdesetoro dece sa smetanjama u razvoju ( autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, mentalna retardacija, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom). Budući da je kulturna inkluzija dece sa smetnjama u razvoju jako retka, redakcija Dečjeg programa će nastaviti da promoviše i učestvuje u ovakvim projektima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 27. jul 2019, 01:32) - Bubamara [neregistrovani]

Bubamara i Crni mačor

Nove epizode Bubamare i Crnog mačora,molimo vas. Deca obožavaju...

(petak, 20. apr 2018, 21:03) - Kolarov branislav [neregistrovani]

Paw patrol

Emitujte paw patrol deca ih vole