Radošu Bajiću priznanje dramskih pisaca

Autoru serije "Ravna Gora" Radošu Bajiću biće dodeljena specijalna Povelja za doprinos slobodi stvaralaštva u tumačenju novije srpske istorije, jednoglasno je odlučilo Predsedništvo Udruženja dramskih pisaca Srbije. Bajić je otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije, navodi se u saopštenju.

Predsedništvo Udruženja dramskih pisaca Srbije donelo je jednoglasnu odluku da dramskom piscu i reditelju Radošu Bajiću dodeli specijalnu Povelju za doprinos slobodi stvaralaštva u tumačenju novije srpske istorije.

Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", realizovane u koprodukciji Radio-televizije Srbije i producentske kuće "Kontrast Studios", saopštila je ta kompanija.

Stvarajući scenario za TV seriju "Ravna gora", koji je plod višegodišnjeg rada i temeljnog istraživanja, Bajić je otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije i međusrpskog rata od 1941. do 1945. godine.

U saopštenju se ističe da se "ovom pričom prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije, bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da se stvore nove podele, da se ravnogorci pretvore u anđele, a da partizani budu demonizovani i kaljani, istinito se prikazuju bespuća i nacionalni sunovrat srpskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2014, 11:38) - Familija Amvon [neregistrovani]

cestitke

Ponosni smo na Tebe,

Sto si nam kum,prijatelj i veliki covek.

(ponedeljak, 06. jan 2014, 02:43) - Miroslav [neregistrovani]

Sve cestitke

Sve cestitke Bajicu. Vidim da revnosno u seriju unosite podatke iz knjige Istinska Protivurecnost sa ebaya. Samo tako nastavite. Nadam se da cete nastaviti sa istinom

(ponedeljak, 06. jan 2014, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

Nagrada za to što je

..."otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije" je na svom mestu, međutim,aktuelne epizode, svaka bi mogla da stane u petnaest minuta.

(ponedeljak, 06. jan 2014, 00:55) - Ilija [neregistrovani]

BRAVO

Bravo Radose B ti si golem umetik i zasluzio je ovakvu nagradu u potponosti.Serija je izvrsna umeticka realna jako producirana bbc nivo.Bravo i za RTS Vidi se ko je najbolji na ovim prostorima.Morate obavezno idati je na dvd i blu-ray da ostane navek za generacije i sveta da vidi da i mi umemo da nprvimo nesto kvalitrno na svecko nivo i sekoj da moze kupi ti je.Poz iz Makedonije ovde sledimo serije i smo odusevjeni.I nadam se da ce da se ralizuju i druga dva ciklusa da ce da se nadzu sredstva za ovakav projekt zasluzuje da se ulozi.nezam sta im se ne siga na pojedini ali serija je odlica i bas je ralna i nija za nijade starne i za podele uopste.i nije usporena nego je pravo umeticko delo bas to nije sutjeska i neretva i od tipa ratni film za velike bitke bas se vokusera na psiholgija i karteri a ne na velike bitke i ako u drugom i trecem ciklosu ce da ima bitaka.poz i samo tako nastavite RTS Sa kvalitetom a ko ne prepoznje kvalitet slobodno neka si gleda frama i ostle zala za zatuplivanja.