Čitaj mi!

Hit serija "Normalni ljudi" (Normal people, 2020), vikendom na RTS 2

Serija "Normalni ljudi", adaptacija planetarno popularnog istoimenog romana sve cenjenije spisateljice Sali Runi, stiže na Drugi program RTS-a.

Priča prati dirljivu ali komplikovanu vezu, između Merijen i Konela, dvoje poprilično različitih mladih ljudi iz malog grada u Irskoj, koja traje od njihovih školskih dana pa sve do završetka studija na koledžu Triniti.

Konel potiče iz siromašne porodice, ali je u školi voljen i popularan, dok je Merijen usamljena, ponosna i pomalo zastrašujuća. Međutim, kada Konel jednog dana dođe po svoju majku koja radi kao čistačica u Merijeninoj kući, između dvoje tinejdžera počne da se razvija čudna i neraskidiva veza koju oni odluče da kriju u javnosti. Godinu dana kasnije, oboje studiraju u Dablinu. Merijen je pronašla svoje mesto u tom novom svetu, ali Konel se drži po strani, stidljiv je i nesiguran. Serija "Normalni ljudi" prati živote ovo dvoje ljudi, njihove raskide i pomirenja, i istražuje svu složenost intimnosti i mlade ljubavi.

Nastala u saradnji BBC3 i Hulua, mnogobrojne pohvale kritičara serija je pobrala između ostalog i zbog verodostojnog prikaza društvenih klasa. Dok je Konelu važno da dobije stipendiju radi sirovog opstanka, Merijen istu želi kao potvrdu svoje izuzetnosti.

U seriji je otvorena još jedna bitna tema svakodnevno prisutna u savremenom svetu o kojoj se ipak nerado govori - depresija. Vrlo realno je prikazano kako mentalno zdravlje osobe slabi polako i često neprimetno. Na sličan način se kroz epizode provlači i problematičan odnos ali i položaj muškarca i žene. Čitavu seriju prati i pravi britanski humor kroz često duhovite, cinične i ironične dijaloge.

Sjajna autorska ekipa je još jedan od razloga zašto gledaoci treba svakog vikenda od 22h da budu uz ovu seriju. Dok su za scenario uz Sali Runi, bili zaduženi i Alis Birč i Mark Orau, režiju potpisuju Leni Ejbrahamson (nominovan za Oskara za film Soba iz 2015. godine) i Heti Mekdonald. Glavne uloge poverene su neafirmisanim glumcima Polu Meskalu i Dejzi Edgar-Džouns, a pridružuju im se Sara Grin i Ajslin Mekgakin.

Serija je nominovana za četiri Emi nagrade, među kojima su bile i ona za Najboljeg glumca (Pol Meskal) i Najbolju režiju (Leni Ejbrahamson).

RTS će subotom i nedeljom od 22h emitovati po dve spojene epizode ove sjajne serije.