Posle sportskih novinara, na redu testiranje stručnosti lektora

Juče je obavljen drugi deo provere stručnosti kandidata Javnog poziva RTS-a za sportske novinare a danas će testove polagati lektori. Za ponedeljak, 7. maj zakazan je test stručnosti novinara.

Od 17.000 prijavljenih  na Javni poziva RTS-a „Tražimo sto mladih stručnjaka za 21. vek", opšte uslove ispunjavalo je 10.000 mladih, akademski obrazovanih ljudi iz čitave Srbije.

U drugom selekcionom krugu oni su polagali testove opšte informisanosti i kulture. Po obavljenom pregledanju rezultata, utvrđen je tačan broj kandidata koji su pozvani u treći krug- na testiranje stručnosti.

Od šest hiljada kandidata u trećem krugu Javnog poziva RTS-a, led su probili kandidati za televizijske reditelje, realizatore i asistente režije.

Potom su testove stručnosti polagali kandidati za poslove u oblasti grafičkog dizajna. Stručna provera kandidata za sportske novinare podrazumevala je audio- vizuelni test, pisanje eseja i polaganje testa opšteg poznavanja sporta.

Sto kandidata polaže test stručnosti za lektore, blizu 600 za profesiju novinara a najbrojniji su kandidati za TV lica.

Kandidati su imali mogućnost da pošalju prijave za veliki broj zanimanja u okviru medijskog sistema RTS-a : Novinarstvo (radijski, TV i veb-novinari u oblasti informative, zabave, sporta, kulture i obrazovanja, radijski i TV voditelji, radijski i TV spikeri, stručnjaci iz oblasti spoljne i unutrašnje politike, ekonomije, vojne strategije, medicine, lektori, kopirajteri, prevodioci, muzički stručnjaci i muzički saradnici) Digitalni mediji (veb administratori, veb masteri, inženjeri telekomunikacija, IT stručnjaci, programeri, poznavaoci savremenih telekomunikacionih i informacionih tehnologija, digitalne obrade signala, TV tehnike, multimedije) Tv i radijska produkcija (reditelji, organizatori, dramaturzi, realizatori, mikromani, scenaristi, snimatelji, tonci, montažeri), Dizajn (dizajneri, veb-dizajneri, grafički dizajneri, kostimografi, scenografi, šminkeri) i Biznis (ekonomisti, pravnici, komercijalisti, menadžeri i marketing menadžeri).

Nakon testova stručnosti, najuspešniji kandidati biće pozvani na intervjue.

To će biti i poslednja provera.

RTS će potom formirati i objaviti spisak kandidata sa najboljim rezultatima, koji će započeti tromesečnu praksu.

broj komentara 0 pošalji komentar