2006. godina - Atina, Grčka

Prva pobeda Finske na Pesmi Evrovizije. Srbija bez predstavnika na Eurosongu. Flamingosi i "Ludi letnji ples" pobednici Beovizije.

PRVA POBEDA FINSKE NA PESMI EVROVIZIJE
Nedelja 21. maj 2006.

 

 

 

Finska grupa 'Lordi' je pobednik 51. 'Pesme Evrovizije' . Finska učestvuje na prestižnom muzičkom takmičenju od 1961. godine i ovo je njena prva pobeda.

Po dolasku u Atinu, članovi grupe 'Lordi' izazivali su kontroverzne komentare zbog svojih zastrašujućih kostima i muzičkog pravca kojem pripada kompozicija 'Hard Rock Hallelujah'. Mnogi su isticali da njihova pesma nije u duhu 'Pesme Evrovizije'. Ali kako je vreme prolazilo, osvajali su simpatije ne samo publike, već i ostalih takmičara.

U finalu, grupa 'Lordi' osvojila je 292 poena. Pobednički pehar predali su im prošlogodišnja predstavnica Helena Paparizu i predsednik ERT-a Hristos Panagopulos. Ruski predstavnik Dima Bilan, koji je izveo kompoziciju 'Never Let You Go', osvojio je drugo mesto, dok je pesma 'Lejla' u izvođenju Harija Mata Harija iz Bosne i Hercegovine zauzela treće mesto.

Konačan redosled:

1. Finska - 292
2. Rusija - 248
3. Bosna i Hercegovina - 229
4. Rumunija - 172
5. Švedska - 170
6. Litvanija - 162
7. Ukrajina - 145
8. Jermenija - 129
9. Grčka - 128
10. Irska - 93
11. Turska - 91
12. BJR Makedonija - 56
13. Hrvatska - 56
14. Norveška - 36
15. Nemačka - 36
16. Letonija - 20
17. Švajcarska - 30
18. Danska - 26
19. Velika Britanija - 25
20. Moldavija - 22
21. Španija - 18
22. Francuska - 5
23. Izrael - 4
24. Malta - 1

PESMA EVROVIZIJE 2006. - NAJVAŽNIJI PODACI
Nedelja, 7. maj 2006.

• Predstavnici 37 zemalja, a ne 38 kako je prvobitno najavljeno, takmičiće se na 'Pesmi Evrovizije 2006' zbog povlačenja Srbije i Crne Gore.

• Jermenija će učestvovati na 'Pesmi Evrovizije' prvi put.

• Usled povlačenja Srbije i Crne Gore, Hrvatska se direktno plasirala u finale.

• Predstavnici 23 zemlje će se takmičiti u polufinalu, dok ćemo u finalu slušati kompozicije iz 24 zemlje.

• Gledaoci iz 38 zemalja će učestvovati u glasanju finalne večeri [uključujući Srbiju i Crnu Goru].

• Radi uštede vremena, u finalu će proces glasanja biti izmenjen: na tabeli će se odmah pojaviti dobitnici poena od jedan do sedam. Nakon toga će biti objavljena imena zemalja koje su dobile 8, 10 i 12 poena.

• Još jedna promena će biti izvršena u sistemu kvalifikacija. Samo šest najbolje plasiranih učesnika ovogodišnjeg finala će se direktno plasirati u finale narednog takmičenja. Drugim rečima, deset zemalja će se plasirati u finale, među kojima su Francuska, Nemačka, Španija i Velika Britanija ['Velika četvorka'].

• Zahvaljujući TV stanici ERT, pobednik ovogodišnje 'Pesme Evrovizije' imaće na raspolaganju crnu limuzinu do kraja svog boravka u Atini.

SCG OVE GODINE BEZ PREDSTAVNIKA NA EUROSONGU
Nedelja 19. mart 2006.

Udruženje javnih radiotelevizija Srbije i Crne Gore
Beograd, 19.03.2006.


Saopštenje predsednika Upravnog odbora UJRT Aleksandra Tijanića povodom izbora predstavnika za EUROSONG 2006.

Posle brojnih uzaludnih pokušaja da se pronađe kompromisno rešenje i izbegne svaki vid politizacije izbora našeg predstavnika za Evropesmu - Europjesmu 2006, predstavnici RTV CG ostali su uporni u zahtevu da ja, kao predsednik UO UJRT, svojim potpisom ozvaničim očigledno kršenje Pravilnika i teško ogrešenje o etiku i duh takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Ovakav skandal priređuje se već drugu godinu zaredom i poruka koja se upućuje činom da predstavnici RTV CG dva puta daju nula poena prvoplasiranim pesmama, koje predstavljaju RTS, vidljiva je i jasna svima.

Konstatujem da je za sve nas bolje da ove godine nemamo zajedničkog predstavnika na takmičenju u Atini, nego da, po drugi put, pristanemo na manipulaciju, pritiske, ucene, plemenska glasanja i da se dobrovoljno podvrgnemo volji muzičkih klanova i političkih mentora, koji stoje iza ovakve nedostojne situacije. Niko od naših neće pevati u Atini.

Odgovornost za ovakvu odluku snose sve institucije zadužene za ovogodišnji izbor našeg predstavnika na Pesmi Evrovizije, a posebno žiri, Upravni odbor i direkcija UJRT. Potpisujem ovakvo rešenje želeći da zbivanja i posledice zadržim u okvirima pesme i - samo pesme.

Aleksandar Tijanić, predsednik UO UJRT

NIJE ODREĐEN PREDSTAVNIK SCG NA EUROSONGU 2006.
Utorak, 14. mart 2006.

UPRAVNI ODBOR UJRT
Beograd, 14.03.2006.godine

SAOPŠTENjE

Na današnjoj sednici Upravnog odbora Udruženja javnih radiotelevizija SCG, koja je održana u Beogradu, članovi tog organa, koji čine po tri predstavnika obe članice, u mirnoj i tolerantnoj atmosferi, razmatrani su problemi nastali tokom izbora predstavnika SCG na takmičenju EUROSONG 2006. u Atini.

Pozivajući se na zvanični izveštaj kontrolora glasanja, koji je konstatovao da u tehničkoj proceduri glasanja nije napravljena nijedna neregularnost, predstavnici RTVCG su zahtevali da se potvrdi izbor pesme, koja je na takmičenju održanom dana 11.marta u Beogradu dobila najveći broj glasova. Taj predlog nije prihvaćen.

Predstavnici Radio Televizije Srbije su odbijanje da prihvate ovaj predlog obrazložili ocenom da je glasanjem pojedinih članova žirija povređen duh i etika nadmetanja za najbolju pesmu i tako, u suštini, povredđen Pravilnik o takmičenju.

Predstavnici Radio Televizije Srbije su predložili da se, u formi zajedničke emisije dve televizije, održi novo izborno takmičenje na kome bi učestvovalo po pet predstavnika festivala Montevizija i Beovizija. Pobedničku pesmu bi, u tom slučaju, odredili tv gledaoci putem telefonskog i SMS glasanja.

Predstavnici RTVCG su odbili taj predlog, smatrajući da je takmičenje završeno pobedom grupe No name.

Članovi Upravnog odbora, predstavnici Radio Televizije Crne Gore nisu prihvatili predlog da se hitno pristupi promeni Pravilnika o izboru predstavnika SCG za Pesmu Evrovizije. Iako saglasni da su promene takmičarskih pravila neophodne, predstavnici RTVCG su naglasili da je prethodni uslov za to - prethodno potvrđivanje predstavnika SCG za ovogodišnje takmičenje u Atini.

Predstavnici RTVCG u Upravnom odboru su danas zbog novonastalih okolnosti, otvorili pitanje smisla budućeg postojanja UJRT-a i najavili mogućnost ostavki na članstvo u ovom organu, u odgovarajućoj zakonskoj proceduri.

Na osnovu iznetih činjenica, predsednik UO UJRT Aleksandar Tijanić konstatovao je da nije određen predstavnik SCG na takmičenju EUROSONG 2006. u Atini.

PREDSEDNIK UO UJRT
Aleksandar Tijanić

LUDI LETNjI PLES NA BEOVIZIJI
Subota, 11. mart 2006.

 

 

 

Grupa 'Flamingosi' i legenda naše muzičke scene Luis pobednici su ovogodišnjeg festivala 'Beovizija', koji je u petak održan u Centru 'Sava'.

Njihova pesma 'Ludi letnji ples' dobila je 94 poena od žirija i 10.128 glasova publike. Drugo mesto osvojila je Ana Nikolić sa kompozicijom 'Romale Romali', dok je Ivana Jordan zauzela treće mesto sa pesmom 'Lazarica'.

U finale izbora našeg predstavnika za 'Pesmu Evrovizije', koji će biti održan 11. marta takođe u Centru 'Sava', plasirale su se sledeće kompozicije:

1. Flamingosi - Ludi letnji ples
2. Ana Nikolić - Romale Romali
3. Ivana Jordan - Lazarica
4. Tijana Dapčević - Greh
5. Mari Mari - Da ti se dlanovi zalede
6. 'Biber' - Kapija
7. 'Bla bla bend' - Maler
8. Romana - Kap po kap
9. Maja Nikolić - Kada ti treba
10. Ivana Knežević - Poruka za ljubav
11. Ana Bekuta - Konak
12. 'Blizanci' - Jednom pokidano

broj komentara 0 pošalji komentar