Uporni Nemci

Finale "Pesme Evrovizije" 2011. je 56. po redu takmičenje u istoriji ovog muzičko-televizijskog spektakla. Zahvaljujući pobedi Lene Mejer-Landrut sa pesmom “Satellite”, prošle godine u Oslu, omiljeni televizijski šou Evropljana održava se treći put u Nemačkoj posle 29 godina.

Slede zanimljivosti ovogodišnjeg izbora:

Od osnivanja festivala pa do danas, Nemačka nije učestvovala na "Pesmi Evrovizije", samo 1996. godine kada nisu uspeli da se kvalifikuju za takmičenje.

Nemci su pobedili dva puta, 1982. i 2010, ali su organizovali "Pesmu Evrovizije" tri puta. Frankfurt je bio domaćin takmičenja davne 1957. godine kada nije važilo pravilo da pobednik takmičenja stiče pravo da organizuje naredno. Drugi put su organizovali takmičenje 1983. u Minhenu, zahvaljujući pobedi Nikol.

Organizator takmičenja je NDR, ogranak javnog servisa ARD za severnu Nemačku zajedno sa EBU.

U konkurenciji domaćina bila su četiri grada: Berlin, Hamburg, Hanover i Diseldorf. Tek 12. oktobra 2010. predstavljen je grad domaćin.

I 56. izdanje "Pesme Evrovizije" imaće dva polufinala i veliko finale. Polufinala biće održana 10. i 12. maja, a veliko finale zakazano je za 14. maj 2011.

Za mesto održavanja takmičenja izabrana je "Fortuna Arena" (Esprit Arena) koja je zapravo stadion koji se može kompletno pokriti krovom tokom sportskih događaja i koncerata. "Fortuna Arena" je dom fudbalskog kluba "Fortuna Diseldorf" koji se takmiči u Drugoj nemačkoj ligi. Izgrađena je 2004. godine i ima kapacitet od 54.400 mesta na fudbalskim mečevima, dok će za potrebe "Pesme Evrovizije", zbog veličine scene, tehničkih i produkcijskih elemenata, njen kapacitet biti smanjen na 24.000 gledalaca.

Voditelji programa biće Anke Engelke, Judit Rakers i Štefan Rab.

Ovogodišnje izdanje "Pesme Evrovizije" obeležio je povratak Italije posle 13 godina neučestvovanja. Kao veliki finansijer EBU-a, Italija je upala u grupu "velikih" pa ćemo umesto "Velike četvorke" sada imati "Veliku petorku". To znači da će u finalu 14. maja nastupiti izvođači iz 25 država - po 10 iz svakog polufinala i "Velika petorka" u koju spadaju domaćin Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija.

Na "Pesmu Evrovizije" 2011. vratile su se San Marino, Mađarska i Austrija. Slovačka je dva puta zvanično najavljivala povlačenje i dva puta zvanično najavljivala da ostaje na festivalu. Razlog ovakvih predomišljanja bio je nedostatak finansija, kao i reogranizacija javnog emitera. Zbog toga je Slovačka tražila od EBU-a dodatni rok za konačnu odluku, uz molbu neplaćanja novčane kazne, zbog eventualnog odustajanja posle konačnog roka za prijavu. Iako su tada najavili da se povlače, ime slovačke Televizije STV našlo se na ceremoniji žrebanja za polufinala, što je na posredan način stavilo svima do znanja da ostaju u igri.

Crna Gora i Češka i ove godine propuštaju takmičenje zbog finansijskih i budžetskih ograničenja. Lihtenštajn je ponovo izrazio želju za učestvovanjem, ali zbog nedobijanja aktivnog članstva u EBU, opet im je to uskraćeno. Ista situacija bila je i sa zemljom Bliskog istoka, Katarom.

Logo ovogodišnjeg takmičenja u Diseldorfu je pulsirajuće srce sačinjeno od raznobojnih svetlosnih zrakova. Zajedno sa sloganom Oseti ritam srca "Feel your heart beat", ova dva elementa oblikuju jedinstven vizuelni identitet predstojećeg takmičenja.

Glasanje 2011. biće isto - o finalistima i pobedniku odlučivaće publika i žiri iz svake zemlje učesnice, u odnosu 50:50.

broj komentara 0 pošalji komentar