Srbija debituje pobedom

Srbija je kao samostalna država prvi put nastupila na "Pesmi Evrovizije" 2007. godine u Finskoj i pobedila sa pesmom „Molitva“, Marije Šerifović.

Bivša Jugoslavija prvi put je učestvovala 1961. godine, kada je Ljiljana Petrović izvela kompoziciju Neke davne zvezde, autora Jozeta Priveska i zauzela 8. mesto, dok je pobednik bio predstavnik Luksemburga Žan-Klod Paskal pesmom Nous les amoureux.

Već 1962. Lola Novaković je zauzela 4. mesto pesmom Ne pali svetlo u sumrak, a pobedila je ponovo, treći put, Francuska - pesmom Un premier amour Isabel Obre.

Za bivšu Jugoslaviju posebno je uspešna bila 1989. godina, kada je pobedila grupa "Riva" iz Zadra pesmom Rock Me, a poslednje zajedničko predstavljanje jugoslovenskih država na "Pesmi Evrovizije" bilo je 9. maja 1992. u Malmeu, kada je nastupila estradna zvezda Ekstra Nena pesmom Ljubim te pesmama i zauzela 13. mesto.

Narednih godina zemlje sa prostora bivše Jugoslavije različito su učestvovale, a Srbija je zahvaljujući pobedi Marije Šerifović u Helsinkiju 2007. godine u 2008. bila domaćin "Pesme Evrovizije".

Srbija posle 12 godina pauze 2004. godine, i to zajedno sa Crnom Gorom, nastupa na takmičenju "Pesma Evrovizije".

Naša zemlja je, inače, prvi debitant u istoriji "Pesme Evrovizije" koji je pobedio, iako su njeni predstavnici učestvovali u okviru bivše Jugoslavije i potom državne zajednice sa Crnom Gorom, 2007. nastupila je prvi put kao samostalna država.

Marija Šerifović rekorder je po broju poena koje je dobila (298), dok su finski pobednici 2006. godine, grupa "Lordi", na drugom mestu (292), a na trećem je Ruslana, pobednica 2004. godine koja je imala 280 poena.

broj komentara 0 pošalji komentar