Čitaj mi!

Digitalizacija kulturne baštine: Proširena stvaranost

Upoznavanje sa jednom od najsofisticiranijih platformi za prezentaciju virtuelne stvarnosti: „augmented rijaliti", koji bi se najlakše preveo kao „proširena" ili „ dopunjena" stvarnost koja omogućuje da se informacije iz stvarnog sveta kombinuju sa kompjuterski generisanim sadržajem, a zatim ih objedinjene prikazuje na ekranu adekvatnog prijemnika.

Još nije poznato koliko je široka primena ove tehnologije. Kod nas i u regionu, kulturna sfera je među prvima prepoznala mogućnosti AR prezentacija. Povodom toga u emisiji će se predstaviti Tehkultur, projekat iniciran od strane Evropske komisije a realizovan u produkciji Lajvvju studija iz Beograda posvećen je digitalnom oživljavanju antičkih i vizantijskih lokaliteta u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Italiji. Pored toga, tri beogradska muzeja organizovala su postavke u kojima je korišćena AR tehnologija: Istorijski muzej Srbije sa izložbom „Srbija 1914"; Muzej jugoslovenske kinoteke u okviru izložbe „Oslobođenje Beograda" i prva stalna Augmented rijaliti postavka u svetu - i dalje aktuelna u Kući kralja Petra na Senjaku.

U emisiji govore: dr Dušica Bojić, dr Milan Damjanović - Istorijski muzej Srbije, Radoslav Zelenović - direktor Jugoslovenske kinoteke,.prof. dr Gordana Milošević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu; Nenad Tasić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Jana Rodić - Lajvju studio

Urednik emisije: Aleksandar Antić
Reditelj: Bojan Vorkapić
Montažer: Marko Tisovec
Narator: Vladimir Mihajlović
Uloge tumače: Ivan Isailović , Lazar Đukić, Rade Milić
Proizvodnja: RTS 3, 2015.
broj komentara 0 pošalji komentar