Gogić: U digitalizaciji smo iznad evropskih standarda

U Srbiji je skoro 98 odsto stanovništva pokriveno digitalnim televizijskim signalom, što je iznad evropskih standarda, a država je od prodaje frekvencija oslobođenih digitalizacijom ostvarila neto dobit od blizu 100 miliona evra, izjavio je vršilac dužnosti direktora Emisione tehnike i veza Branko Gogić.

"Sa mrežom od 208 emisionih stanica širom Srbije, koje smo opremili najmodernijom digitalnom tehnologijom, postigli smo pokrivenost od 97,82 odsto stanovništva Srbije, umesto projektovanog evropskog standarda od 95 odsto", rekao je Gogić u intervjuu za Betu i EurAktiv, rekavši da je to pokazalo istraživanje prijema digitalnog signala.

Merenja i izlasci ekipa na teren na poziv građana pokazuju da su se problemi sa digitalnim signalom najčešće javljali zbog antena, kablova, priključaka, a mnogo ređe i zbog samih televizora ili set-top-boksova, dodao je on.

Naveo je da je u planu za 2016. širenje mreže zemaljskih predajnika, popravljanje infrastrukture FM radija kako bi se poboljšao kvalitet radijskog programa i novi servisi za TV i mobilne operatere, kao i nastavak snabdevanja emisionih stanica agregatima za slučaj nestanka struje.

"Jedan broj emisionih stanica u našoj mreži nikada nije imao rezervno napajanje električnom energijom, pa je, u slučaju nestanka struje, dolazilo do potpunog prekida emitovanja TV programa. Tokom ove godine obezbedili smo agregate za rezervno napajanje jednog broja najznačajnijih emisionih stanica, a u 2106. godini ćemo obezbediti agregate i upseve (UPS uređaje za neprekidno napajanje) za još sedam emisionih stanica", rekao je v.d. direktora Emisione tehnike.

Prodaju dela spektra koji se oslobodio digitalizacijom, takozvane digitalne dividende, po ceni od 105 miliona evra, kao i prethodno deo spektra na 1.800 megaherca po ceni od 21 milon evra početkom godine, ocenio je kao uspeh.

"Ako se uzme u obzir da je digitalizacija u Srbiji ukupno koštala oko 40 miliona evra, od kojih je 10 miliona evra donacija Evropske unije, Srbija je od digitalizacije zaradila 126 miliona evra, a čista dobit je nešto manja od 100 miliona evra. Malo ko je u Srbiji verovao da će se digitalizacijom oslobođene frekvencije, tzv. digitalna dividenda, prodati tako brzo i toliko dobro", rekao je Gogić.

Naveo je da su u 2015. obnovljene zgrade i antenski stubovi na 163 emisione stanice, 50 emisionih stanica iz sopstvenih sredstava Emisione tehnike i veza, 88 sredstvima EBRD, dok je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija rekonstruisalo 25 kapitalnih emisionih stanica.

"Zaboravlja se da je u NATO bombardovanju 1999. godine emisionoj infrastrukturi Srbije naneta šteta procenjena na 420 miliona dolara. Stoga je rekonstrukcija i obnova pomenute 163 emisione stanice ogromnog značaja, jer naša emisiona tehnika tek sada, toliko godina nakon bombardovanja, dobija kvalitetne zgrade, objekte i antenske stubove", naveo je on.

Dodao je da se u januaru planira početak radova na izgradnji novih emisionih stanica u Somboru i Kiikindi, čiji završetak je planiran do aprila 2016. godine.

Od juna su, kako je rekao, na više od 14 lokacija izgrađene i puštene u rad nove emisione stanice, dok je u planu i dalje širenje, konkretno u opštini Vršac, Beloj Crkvi, Beočinu, Ledincima, Bukovcu i drugim mestima.

"Pre 20-ak dana obnovili smo i pustili u rad emisionu stanicu Sremski Karlovci, a pre desetak dana pustili smo u rad Goliju, na kojoj smo, u najkraćem roku, izgradili iz temelja novu emisionu infrastrukturu. Zahvaljujući njoj više od 30.000 građana je dobilo kvalitetan digitalni TV signal", naveo je on, dodajući da su time pokrivena i neka područja koja nikad nisu imala digitalnu tv.

Prema rečima v.d. direktora Emisione tehnike i veza, u Srbiji je u digitalizaciji ugrađena modernija digitalna tehnologija nego u većini evropskih zemalja, a cilj je da se i signalom pokriju i preostalih dva odsto stanovništva.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2020, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

ma kakva digitalizacija

Ma mi smo cudo,prvaci u svemu.
Sve je naj,naj,pocev od digitalizacije pa do da ne nabrajam.
Sinoc nema signala,lokacija blizu Avale,sve radi par meseci pa nestane sve.
TV uhvati 140 kanala,svi zakljucani,ima svega samo ne onoga sto treba.
Najgluplja stvar koja je mogla da se uradi,digitalizacija.Naterali da se kupi sta treba od opreme i ne valja,i sta sada,prvaci u svemu?

(četvrtak, 03. mar 2016, 08:55) - PS [neregistrovani]

komentar

Kao i sve što je dobro i kvalitetno, HD rezolucija, po ceni pripreme i dotura signala do JP ETV je preskupo za većinu naših TV stanica. Nadoknada JP ETV za emitovanje HD signala nije zanemarljiva. Opet se radi o tome da li ćete praviti tortu koristeći margarin ili puter i orahe !!!

(četvrtak, 28. jan 2016, 15:25) - cune [neregistrovani]

A jel?

Sta ce mi digitalna tv kad emiteri emituju sd signal. To je kao da se vozi mercedes sa ficinim motorom.

(petak, 15. jan 2016, 09:35) - ETV [neregistrovani]

HD

Poštovani,

Digitalna terestička mreža Etv-a, tehnički je spremna za emitovanje programa visoke rezolucije (HD). Na emiterima je da li će ovu vrstu usluge pružiti gledaocima. Srdačan pozdrav, Vaš ETV.

(četvrtak, 14. jan 2016, 19:11) - anonymous [neregistrovani]

Svidja mi se

postovani svidja mi se Vas komentar,a zamislite da nam se sprema UHD TV(ultra HD),e onda cemo da gledamo HD programe...:))))

(sreda, 13. jan 2016, 03:35) - 1 [neregistrovani]

nije tacno

Zaboga kako iznad standarda. Standard digitalnog emitovanja u dobrom delu sveta, vec duze od jedne decenije, je HD. A samo u Srbiji se digitalnim signalom emituju samo programi niske rezolucije (SD) standarda slike koji datira od preko pet decenija unazad. Nijedan jedini HD kanal se ne emituje u Srbiji zemaljski (digitalno).