Čitaj mi!

Betoven u Galeriji, utorak 15. decembar u 19 sati, Galerija RTS, Takovska 10

Ljiljana Vukelja, klavir

Obeležavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena Radio Beograd 2 priključio se i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS, Betoven u Galeriji. Na trećem koncertu će naša istaknuta pijanistkinja Ljiljana Vukelja svirati dela koja zaokružuju veličanstveni niz Betovenovih sonata za klavir: br.31 op. 110 u As-duru i br. 32, op. 111 u ce-molu. Njihove odvažne inovacije i sinteza prošlosti i sadašnjosti bile su izuzetno radikalne za vreme u kome su nastale.

Idući dalje od pukog istraživanja pijanističkih tehnika i formalnih konvencija, predstavljajući nove pristupe konceptu cikličnosti, poslednje Betovenove sonate se izdvajaju i kao duboko lična ostvarenja izrazitog lirizma i melanholije. Kapitalna dela klavirske muzike velikog kompozitora, nastala tokom 1821-22. godine, imaju poseban status u celokupnom stvaralaštvu za ovaj instrument. Neprestano intrigiraju teoretičare muzike i muzikologe i ogroman su izazov za pijaniste.

Direktan prenos koncerta možete pratiti na talasima Radio Beograda 2 i na platformi RTS Planeta. Zbog aktuelne zdravstvene situacije, ovaj koncert u Galeriji RTS biće održan bez publike.

Pijanistkinja Ljiljana Vukelja, vanredni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon završenih studija u klasi Nevene Popović usavršavala se kod Mišela Berofa u Frajburgu (Nemačka), a potom i na Konzervatorijumu u Lozani kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija. Istovremeno je aktivno učestvovala i na majstorskim kursevima J. Sljesarjeva, M. Dalbertoa, D. Baškirova, S. Dorenskog. Doktorirala je na FMU u Beogradu pod mentorstvom Dejana Sinadinovića na temi Savremeno izvođenje klavirskih dela M. Ravela, Ž. Eneskua i A. Ditijea.

Laureat na međunarodnim takmičenjima Havelländische Musikfestspiele u Nauenu (Nemačka, 2006) i Adilia Alieva u Gajaru (Francuska, 2004), dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija), Ljiljana Vukelja je kao solista i kamerni muzičar svirala u svim značajnijim salama u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Beogradska filharmonija, Skupština grada), širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD. Kao solista je sarađivala sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansamblom Binički, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom Pro Klasika i dirigentima kao što su Žan-Fransoa Antonioli, Emil Simon, David Porselajn, Jordan Dafov, Anatolij Novicki, Biljana Radovanović, Pavle Medaković, Vensan Montej... Gostovala je i na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu kao što su BEMUS, BELEF, BUNT, Tribina kompozitora, Festival minimalizma, Muzički Temišvar (Rumunija), Havelländische Musikfestspiele, Movimentos (Nemačka), Galway Music Festival (Irska), Kotor Art (Crna Gora), Art & more (Rovinj, Hrvatska). Godine 2013. bila je saradnik Irskog igračkog ansambla Fabulous beast izvodeći balete Petruška i Posvećenje proleća Igora Stravinskog u aranžmanu za klavir četvororučno na festivalima u Srbiji, Irskoj i Nemačkoj. Sezone 2016/17. sa pijanistom Vladimirom Cvijićem izdala je CD sa muzikom za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića, a u martu 2020. objavljen je njen solistički kompakt-disk Retide sa kompozicijama istog autora.

Redovno nastupa sa renomiranom violončelistkinjom Sandrom Belić priređujući koncerte na festivalima i pojedinačnim izvođenjima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Za koncert na festivalu Art & more u Rovinju, u julu 2020. godine, dodeljena im je nagrada Mostovi kultura. Od 2019. godine sarađuje i sa pijanistkinjom i multimedijalnom umetnicom Marijom Popović Stojadinović u okviru različitih projekata vezanih za savremenu muziku srpskih kompozitora.

Urednik ciklusa: Bojana Žižić
Urednik prenosa: Maja Čolović Vasić
Producent: Nela Bulić