Čitaj mi!

23. Dečije Vaskršnje čarolije

Izložbeni radovi dece na temu najvećeg hrišanskog praznika Vaskrsa „Dečije Vaskršnje čarolije“ u organizaciji “Deca Palilule“, Muzeja grada Beograda i Crkve Svetog Marka predstavljaju se već tradicionalno u holu RTS-a.

Ove godine, zbog pandemije, manifestacija se realizuje u formatu koji omogućava da se deca kreativno izraze ali bez tradicionalnog programa oslikavanja jaja u Konaku knjeginje Ljubice i drugih sličnih aktivnosti. Oslikana jaja i likovne radove na temu Vaskrsa, uz podršku svojih nastavnika, deca širom Srbije i zemalja u okruženju pripremila su i poslala organizatoru. Najuspešniji radovi biće nagrađeni i predstavljeni na otvaranju izložbe u Holu RTS-a.

- Kao i prethodnih godina i sada na „Čarolijama" učestvovala su deca svih uzrasta: od predškolaca do srednjoškolaca. Osim dece iz Srbije, nikad brojnije nije bilo učešće dece sa Kosova i Metohija iz škola i vrtića, a radove su poslala deca iz Makedonije i Republike Srpske- kaže Bane Jović, predsednik organizacije „Deca Palilule".

Selekciju pristiglih radova i ove godine je izvršio redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić.

Nastala spontano, u danima stradanja dece tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, manifestacija je nastavljena narednih godina i postala tradicija i deo programa obeležavanja Vaskrsa u Srbiji.

Pokrovitelji „Čarolija" su Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je nastavio tradiciju porkivteljstva prethodnog patrijarha, Skupština grada Beograda i Aleksandar II Karađorđević.