Читај ми!

Шљива ранка и статива танка

Светско првенство у фудбалу почиње 20. новембра и трајаће до 18. децембра. Док се најпознатији и најбогатији фудбалери света надмећу у Катару - гледајте приче о људима који фудбал играју искључиво из љубави, на сеоским теренима.

Видео продукција Golden Touch, за Документарну редакцију Радио телевизије Србије, снимила је пет получасовних епизода о неколико аматерских, нижеразредних клубова.

Кроз овај серијал промовишемо аматерски фудбал, који је, посебно у сеоским срединама, најважнија а често и једина друштвена активност њихових житеља.

Иако у врло скромним условима, ови клубови опстају и трају, са традицијом дугом, неретко, скоро читав век.

Школа, црква и фудбалски терен - село чине комплетним.

Телевизијска екипа посетила је десет села, са намером да чувени "шарм" сеоског фудбала представи кроз пет получасовних епизода.

Са нашим љубазним домаћинима, одмах након традиционалног дочека уз погачу, со и ракију, дружили смо се у ведрој атмосфери.

Слушали смо занимљиве приче, пробали домаће специјалитете, упознали са обичајима тог краја.

Припремали се заједно за велики дерби, радовали се головима - на утакмици али и на традиционалном "трећем полувремену", бележили предвиђања о пласману наше репрезентације на Мундијалу, као и "стручне" савете селектору нашег  национаног тима.

Сценарио и режија: Милутин Јовановић

Сниматељи: Александар Мијаиловић и Владимир Нешовић

Монтажа: Ненад Младеновић

Тонски сниматељи: Бранко Јанковић и Братислав Петровић

Асистент режије: Марко Марјановић

Организаторка: Сузана Андрић

Асистент сниматеља: Бојан Котуровић