Упорни Немци

Финале "Песме Евровизије" 2011. је 56. по реду такмичење у историји овог музичко-телевизијског спектакла. Захваљујући победи Лене Мејер-Ландрут са песмом “Satellite”, прошле године у Ослу, омиљени телевизијски шоу Европљана одржава се трећи пут у Немачкој после 29 година.

Следе занимљивости овогодишњег избора:

Од оснивања фестивала па до данас, Немачка није учествовала на "Песми Евровизије", само 1996. године када нису успели да се квалификују за такмичење.

Немци су победили два пута, 1982. и 2010, али су организовали "Песму Евровизије" три пута. Франкфурт је био домаћин такмичења давне 1957. године када није важило правило да победник такмичења стиче право да организује наредно. Други пут су организовали такмичење 1983. у Минхену, захваљујући победи Никол.

Организатор такмичења је НДР, огранак јавног сервиса АРД за северну Немачку заједно са ЕБУ.

У конкуренцији домаћина била су четири града: Берлин, Хамбург, Хановер и Диселдорф. Тек 12. октобра 2010. представљен је град домаћин.

И 56. издање "Песме Евровизије" имаће два полуфинала и велико финале. Полуфинала биће одржана 10. и 12. маја, а велико финале заказано је за 14. мај 2011.

За место одржавања такмичења изабрана је "Фортуна Арена" (Есприт Арена) која је заправо стадион који се може комплетно покрити кровом током спортских догађаја и концерата. "Фортуна Арена" је дом фудбалског клуба "Фортуна Диселдорф" који се такмичи у Другој немачкој лиги. Изграђена је 2004. године и има капацитет од 54.400 места на фудбалским мечевима, док ће за потребе "Песме Евровизије", због величине сцене, техничких и продукцијских елемената, њен капацитет бити смањен на 24.000 гледалаца.

Водитељи програма биће Анке Енгелке, Јудит Ракерс и Штефан Раб.

Овогодишње издање "Песме Евровизије" обележио је повратак Италије после 13 година неучествовања. Као велики финансијер ЕБУ-а, Италија је упала у групу "великих" па ћемо уместо "Велике четворке" сада имати "Велику петорку". То значи да ће у финалу 14. маја наступити извођачи из 25 држава - по 10 из сваког полуфинала и "Велика петорка" у коју спадају домаћин Немачка, Велика Британија, Француска, Шпанија и Италија.

На "Песму Евровизије" 2011. вратиле су се Сан Марино, Мађарска и Аустрија. Словачка је два пута званично најављивала повлачење и два пута званично најављивала да остаје на фестивалу. Разлог оваквих предомишљања био је недостатак финансија, као и реогранизација јавног емитера. Због тога је Словачка тражила од ЕБУ-а додатни рок за коначну одлуку, уз молбу неплаћања новчане казне, због евентуалног одустајања после коначног рока за пријаву. Иако су тада најавили да се повлаче, име словачке Телевизије СТВ нашло се на церемонији жребања за полуфинала, што је на посредан начин ставило свима до знања да остају у игри.

Црна Гора и Чешка и ове године пропуштају такмичење због финансијских и буџетских ограничења. Лихтенштајн је поново изразио жељу за учествовањем, али због недобијања активног чланства у ЕБУ, опет им је то ускраћено. Иста ситуација била је и са земљом Блиског истока, Катаром.

Лого овогодишњег такмичења у Диселдорфу је пулсирајуће срце сачињено од разнобојних светлосних зракова. Заједно са слоганом Осети ритам срца "Feel your heart beat", ова два елемента обликују јединствен визуелни идентитет предстојећег такмичења.

Гласање 2011. биће исто - о финалистима и победнику одлучиваће публика и жири из сваке земље учеснице, у односу 50:50.

број коментара 0 Пошаљи коментар