Читај ми!

Песма Евровизије у бројевима

Љубитељи Еуросонга и хроничари већ неколико дана анализирају и убрзано прикупљају све занимљиве рекорде и нове податке у вези са недавно завршеном "Песмом Евровизије", са намером да најупечатљивије детаље овековече у обимној датотеци такмичења које непрекидно траје већ 56 година.

ДВА  

- пута је представник земље домаћина „Песме Евровизије" победио код куће. Ово је покушала прошлогодишња победница Лена, представница Немачке (Taken by a stranger). Заузела је 10 место.

- пара идентичних близанаца учествовала су на Еуросонгу 2011. Атрактивне сестре Данијела и Вероника из Словачке нису прошле у финале, али јесу браћа Џуард и Едвард из Ирске (Lipstick). Пласирали су се на 8. место, са 119 поена.

- претходна победника су учествовала ове године: Лена за Немачку и Дана Интернешнал, која није услела да представља Израел и у финалу.

- пута су немачки представници побеђивали на Еуросонгу, иако ова држава непрекидно учествује на такмичењу. Од оснивања "Песме Евровизије" до данас, нису учествовали само 1996. године.

ТРИ

- категорије у којима се додељују признања "Марсел Безенсон": награда акредитованих новинара, стручних коментатора и награда композитора и аутора. Уручују се већ 8 година, у спомен на оснивача "Песме Евровизије", а међу ранијим добитницима су и наши Жељко Јоксимовић и Марија Шерифовић.

- јесте позиција коју је, према гласовима ТВ аудиторијума у Аустралији, заслужила наша Нина и песма Чаробан. Аустралијски медијски сервис Ес-Би-Ес (SBS) годинама одложено преноси полуфинала и финале уживо. Прошле године, такмичење је пратило више од 320.000 гледалаца.

- пута досад је Немачка била домаћин "Песме Евровизије". Овога пута, после паузе од 29 година.

- пута до сада је Азербејџан слао дуете на Еуросонг. У 2011. години, успешно - победили су освојивши 32 поена више од другопласираног представника, Италије.

ПЕТ

- број чланова „Велике петорке" : Француска, Италија, Немачка, Велика Британија и Шпанија. Ове земље имају посебан статус, јер се сматрају оснивачима и чуварима ватре "Песме Евровизије". Те државе су и највећи финансијери овог спектакуларног музичког такмичења и ТВ шоу-програма (око 300.000 евра је за лиценцу уплатила само Велика Британија прошле године).

- пута је до сада Србија учествовала на Еуросонгу. Дебитовала је, као самостална држава 2007. године у Финској и то на најлепши начин - победом Марије Шерифовић са песмом Молитва.

ШЕСТ

- пријатеља првобитно изабраног представника Исланда, кантаутора Сигурјона, одлучило је да изведе његову песму, јер је он преминуо у јануару ове године.

ТРИНАЕСТ

- година је Италија паузирала од "Песме Евровизије". Од њиховог овогодишњег представника, Рафаела Гуалазија (песма Madness of Love) зато се много очекивало, а пласман у финалу је потврда да се Италија вратила на такмичење у великом стилу- освојили су 2. место са 189 поена.

ЧЕТРДЕСЕТ ТРИ

- државе учествовале су на "Песми Евровизије 2011". Тај број земаља учесница први пут је достигнут 2008. године, када је Србија била домаћин такмичења. Управо те године, у Београду, први пут су на Евровизији учествовали представници Азејрбејџана.

СЕДАМДЕСЕТ СЕДАМ

- извођача се укупно надметало за представника Азербејџана на Евровизији ове године! После елиминационих кастинга и чак седам полуфинала, прво место делила су два извођача: Елдар и Нигар. Одлучено је да на такмичење оду као дует, са новом, заједничком песмом, којом су донели прву евровизијску победу Азербејџану.

ДЕВЕДЕСЕТ ХИЉАДА

- евра је износио највећи улог у кладионици "Вилијем Хил" пре финала Еуросонга 2011. Толико је убеђен био један Аустријанац да ће њихова представница проћи у финале. Тако је и било, Надин је прошла даље, а чувена кладионица му је ових дана ислатила 28.000 евра уз коментар да је овако велики улог за Евровизијски пласман није баш најмудрији потез. Иначе, Аустријанка Надин је такмичење завршила на 18. месту.

ДЕСЕТ МИЛИОНА

- житеља Велике Британије, гледалаца телевизије Би-Би-Си (BBC), пратило је овогодишње финално вече "Песме Евровизије". То је највећи резултат гледаности Евровизије за ту ТВ станицу, још од 1999. године.

ДВАНАЕСТ МИЛИОНА

- Руса живи у „Евровизијским" земљама и сматра се да је овако велика дијаспора била пресудна за победу Диме Билана на Евровизији у Београду 2008. године. Ове године, то се није догодило, иако је представник Русије, Алексеј Воробјов, изводио песму Get you, чији је аутор Red One, композитор Лејди Гаге. Освојио је 16. место у укупном пласману.

ЧЕТРНАЕСТ МИЛИОНА

- гледалаца финалне вечери "Песме Евровизије" било је 14. маја уз телевизоре у Немачкој, саопштили су представници НДР (NDR), огранка јавног медијског сервиса АРД (ARD) за северну Немачку.

ДВЕ ХИЉАДЕ ПЕТ СТОТИНА

- новинара и представника медија било је акредитовано да прати 56. „Песму Евровизије" у Диселдорфу.

За 56 годинa одржавања "Песме Евровизије" додељено је укупно 51.620 поена!

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 21. мај 2011, 01:09) - anonymous [нерегистровани]

Srpska Evrovizija VS Nemacka Evrovizija

Razlika je ogroman.Srbija.Scenografija orginalna.Kadrovi sa kamerom fenomenalni vizuelizacija odlicna
Nemacka.Scenografija nikakva pokreti kamere jedna velika O mogli su da stave dva led ekrana ne bi im pomoglo Organizacija losa.
Svaka cast ekipi RTS.

(петак, 20. мај 2011, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

pobednik

eric saade je bio najbolji (svedska)

(уторак, 17. мај 2011, 21:48) - zoki Düsseldorf [нерегистровани]

Muzicki Spektakl

Puno dobre muzike,fantasticnaNina,cestitke Azerbedjana i naravno super organizacija! Senka na ovaj spektakl je svakako glasanje telefonom i SMS koji ima velike nelogicnosti i ja i moji prijatelji vise nezelimo da bodrimo nekoga u prazno! ubedjen sam da Direktorka Eurosonga u Srbiji zna o tome! pozdrav do sledeceg EUROSONGA