Читај ми!

Извињење домаћина и организатора Евровизије

На ванредној конференцији за медије у Диселдорфу, организатори "Песме Евровизије" (EBU) и домаћини (NDR) упутили су извињење телевизијским гледаоцима широм Европе и бројним коментаторима, због проблема са преносом тона из коментаторских кабина током прве полуфиналне вечери 56. Еуросонга.

Окупљеним новинарима и представницима делегација земаља учесница обратили су се : Јон Ола Санд, извршни супервизор "Песме Евровизије" у име ЕБУ-а (European broadcastin union), Tомас Шрајбер, извршни продуцент овогодишњег такмичења, Томас Ридел из компаније „Riedel" која је ове године одговорна за комплетну инфраструктуру, технику и везе као и Дитер Тисен, директор техничког инжењеринга Медијског сервиса НДР, који је емитер преноса свих вечери такмичења.

„Извињавамо се свима због непријатности које смо изазвали, јер смо део гледалаца ускратили за потпуни доживљај ТВ преноса "Песме Евровизије". Свесни смо да се није радило о малом пропусту него о стварном проблему. Одговорни смо за прекид комуникационих веза између коментаторских слушалица и излазних аудио-линија. Иако наша компанија има искуства у организовању великих догађаја као што је овај, а имамо и адекватну и сву потребну технику, свесни смо да су овакви пропусти могући. Имали смо и спремљену техничку подршку за овакве ситуације али је и она заказала, па је то све то довело до проблема који гласи „прекид мулти-каналних аудио-веза", рекао је представник компаније која у свом резимеу има организацију Олимпијских игара у Пекингу, трка Формуле 1 и прошлогодишње "Песме Евровизије" у Ослу.

Пре данашњих завршних проба учесника другог полуфинала, техничари су обавили опсежне провере свих видова веза, све постојеће ISDN линије су тестиране. Потврђено је да су сада у приправности чак два система подршке у случају неких пропуста током преноса, било да се ради о људској или грешци технологије.

Подсећамо, поред осталих гледалаца програма европских националних емитера и гледаоци РТС 1, РТС Сателит и РТС Дигитал били су у уторак увече током већег дела програма, такође, ускраћени за аудио-пренос нашег коментатора Душке Вучинић Лучић.

О овом несвакидашњем пропусту домаћина у Немачкој, извештавали смо исте вечери у нашим информативним емисијама, а коментатор се и у име РТС-а извинио свим гледаоцима због техничких пропуста, иако за њих није директно одговоран.

Национални емитери прве полуфиналне вечери сналазили су се на разне начине да надоместе изостанак аудио-везе са домаћим коментаторима у Диселдорфу па су неки од њих чак преносе „настављали" јављајући се на разне начине, чак и мобилним телефонима, што је испод важећих техничких стандарда јавних медијских сервиса са националном фреквенцијом.

Извршни супервизор Евровизије, Јон Ола Санд, изјавио је да је уверен да ће сви технички пропусти бити превазиђени и да ће све бити на највишем могућем техничком нивоу током предстојећих ТВ преноса другог полуфинала и финала „Песме Евровизије 2011".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. мај 2011, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Greska

Nije Sarajevo, vec Zagreb :)

(четвртак, 12. мај 2011, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Европа је чудо

Ма Европа је чудо над чудима. Вратили смо се у доба Римског Царства када се све чинило као да цвета а онда кад се распало схватили су и једни и други колико је то била немогућа мисија и замисао.

(четвртак, 12. мај 2011, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

trebali smo da im posaljemo kompetentne ljude iz Srbije, da ih nauce kako se to radi.
Secam se Evrovizije u bivsoj Jugoslaviji (Sarajevo, ako se ne varam). Pljuvali su po nama i smejali se, kada je na prvom nastupu Spanjolki doslo do prekida tona ili slicnog.
A sada....?
Srecno Nini!