Трећа Сигурна кућа у Београду

Последњих дана децембра 2010. године успешно је завршена велика хуманитарна акција РТС-а под називом "Градимо Сигурну кућу". Трећа Сигурна кућа у Београду, за жртве породичног насиља, саграђена је и потпуно опремљена за само годину дана.

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић уручио је кључеве треће Сигурне куће за жртве породичног насиља у Београду представницима невладине организације "Саветовалиште против насиља у породици".

Уручењу кључева присуствовао је и Бојан Милић, председник Општине Раковица, која је земљиште за изградњу Сигурне куће бесплатно уступила на коришћење на 99 година.

Александар Тијанић је рекао да је породично насиље најгори облик насиља, јер траје 24 сата и нема могућности спаса и бекства.

"Око 55 одсто жена и деце прошло је кроз неки облик породичног насиља. За Србију је то поражавајућа статистика. Рекао бих да је насиље врста куге 21. века и зато су ове куће неопходне, и вама и нама", рекао је генерални директор РТС-а.

"Ово је оно што треба нашој дечици и угроженим женама и ми смо то урадили. То је најнормалнија ствар на свету", рекао је генерални директор РТС-а.

Александар Тијанић се захвалио радницима РТС-а који су "све, чега су се прихватили последњих година, и завршили".

Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици рекла је да је породично насиље наша свакодневница и да се Саветовалишту свакодневно јави велики број жена и деце који имају проблеме са насиљем у породици, али и старих људи које, како је рекла, нажалост често заборављамо.

Места за 25 жена и деце

Станојевићева се захвалила руководству и радницима РТС-а због тога што су имали разумевања за овакву акцију.

"Радници РТС-а показали су изузетно интересовање, изузетну професионалност и разумевање за овај проблем", рекла је Станојевићева и подсетила да се само током прошле године Саветовалишту против насиља у породици за помоћ обратило 5.300 жена и деце.

У новој Сигурној кући биће места за 25 жена и деце, жртве породичног насиља, што је довољно за подручје Београда.

Весна Станојевић похвалила је и одлуку Скупштине града Београда да у року од годину дана да финансијску помоћ женама које изађу из Сигурне куће, наводећи то као пример добре праксе и за остале општине у Србији. И општина Раковица је урадила велики део посла.

"Ми смо неко ко је успео да обезбеди све што је потребно, од локације до свих неопходних ствари за изградњу куће", рекао је председник општине Раковица Бојан Милић.

Према речима Весне Станојевић, када буде доследно примењиван закон, када се против насилника буду доносиле пресуде и они буду исељавани из станова, неће више бити потребе за Сигурним кућама. У том смислу, Станојевићева је нагласила да је и од реформе правосуђа очекивала много више.

Годину дана од уговора до кључа

Јавни медијски сервис одлучио је да оде корак даље од улоге одговорног медија, па је осим покретања медијске кампање против породичног насиља у Србији иницирао и спровео акцију  прикупљања средстава за изградњу треће Сигурне куће у Београду.

Протокол о сарадњи између РТС-а и Саветовалишта против насиља у породици потписан је децембра 2009. године.

Хуманитарна акција и медијска кампања одвијале су се дванаест месеци истовремено и свакодневно и то на свим програмима телевизије, програмима Радио Београда и Интернет порталу РТС-а.

Изузетан одзив компанија и појединаца који су се укључили у акцију РТС-а сведочи о великом поверењу у Јавни медијски сервис, али и о искреним намерама учесника да дају добар пример хуманости, покажу саосећање и бригу за друштвену заједницу у којој битишу.

Медијска кампања, током које смо подсетили Србију на узроке поражавајућих статистичких података о овом друштвеном проблему, донела је бројне резултате који ће тек бити уочени и неке које можемо навести већ сада: Министарство рада и социјалне политике најавило је за јануар реализацију Националне стратегије за сузбијање насиља над женама и децом у Србији, Скупштина града Београда  донела је одлуку да новчано помогне жене-жртве насиља током првих годину дана по изласку из Сигурне куће.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић, поводом завршетка изградње треће Сигурне куће, истакао је да су овакве акције потребне, зато је потребно да компаније показују друштвену одговорност, као и да се појединци укључе и покажу већи степен солидарности.

Бесплатна здравствена заштита

Захваљујући племенитим одлукама појединих учесника ове акције РТС-а, све штићенице Сигурне куће у Београду од сада ће имати бесплатну медицинску дијагностику, патронажу као и комплетну здравствену заштиту.

Поносни смо на све оне који су са нама заједно зидали и опремали трећу Сигурну кућу у Београду протеклих годину дана.

Осим велике захвалности компанијама и институцијама, веома смо поносни и на београдске средњошколце који су, кроз неколико својих иницијатива, прикупљали средства за акцију "Градимо Сигурну кућу".

Више од 50 особа упутило је, у складу са могућностима, појединачне прилоге на наменски жиро рачун ове акције РТС-а. Током трајања акције, регистрован је и импресиван број СМС порука ка све три мреже мобилне телефоније, као и позиви хуманитарног телефонског броја.

Поједине наше колеге из медија, такође, допринеле су добром темпу и успешној реализацији велике акције изградње трећег склоништа за жене и децу-жртве насиља у породици.

Крајем јануара, РТС ће уприличити медијску конференцију поводом завршетка акције "Градимо Сигурну кућу". То ће бити прилика да уручимо захвалнице свим учесницима акције, у знак сећања на заједнички остварену хуманост на делу - изградњу треће Сигурне куће за жртве породичног насиља.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 15. јан 2011, 18:44) - Ana83 [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast humanim ljudima koji su dali svoj doprinos izgradnji sigurne kuce. Srbiji su itekako potrebne sigurne kuce ali svi mi bi bili najsrecniji kada ne bi imali potrebe za njima. Svim donatorima treba odati priznanje za ucesce u izgradnji sigurne kuce. gledajuci snimke sa otvaranja odusevila sam se enterijerom sigurne kuce konacno te jadne i napacene zene imace jako lepe uslove za zivot. Posebno mi se dopala kuhinja u svetlozelenoj boji bas je interesantna za decu. Svaka cast g-dinu Tijanicu i svim ljudima sirokog srca koji su pokrenuli ovu akciju a posebno donatorima.

(недеља, 09. јан 2011, 15:17) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

RTS je u 2010.godini stvarno uspeo da pomogne mnogima,ne moze se to poreci-oni TELETONi jedan za Kraljevo jedan za decu sa smetnjama u razvoju,skupili su dosta novca da tim ugrozenim grupama bude bolje.Oni spotovi sa Unicefom,isto,podsecaju da mislimo na decu koja nisu kriva sto su bolesna.Ova treca Sigurna kuca je prava stvar,svi sponzori mogu da vide gde su dali novac,da vide konkretan objekat koji je skloniste za neduzne zrtve nasilja...Dobro,RTS, sad ste se malo iskupili za pretplatu...a i filmovi su vam odlicni!

(недеља, 09. јан 2011, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

BRAVO RTS

Sve pohvale novinarima RTS koji su podstakli sve te humane ljude da daju priloge.Ova deca i zene docekali su Bozic daleko od nasilja i to im je najlepsi poklon za buducnost.Voleo bih da im pozelim da se nasilnicima nikad ne vrate i da takvi ljudi,koji malteretiraju slabije od sebe,sluze najduze zatvorske kazne!A zasto su jos jednu ozidali u Beogradu?Zato sto svi beze tamo,te zrtve su samo sigurne sto dalje od kuce a u velikom gradu jos i mogu da se sakriju da ih ovi monstrumi ne pronadju...

(четвртак, 06. јан 2011, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Sigurna kuća

...Tačno je da treba ovakvih kuća, svuda pa i u BGD-u, ali da se razumemo: nemoj mo preterati u ovom pravcu, jer se brzo može to i zloupotrebiti. Ima pijanica, siledžija, grubijana, ali ima i te kako zloupotrebe. U modernoj Švajcarskoj, deca nekih roditelja, znaju za te trikove i uskaču u sigune kuće, a kada se utvrdi, da je mali/mala delikvent, onda je prekasno, da se kući vrati, nego pravac zatvor. A pre toga, novine bruje, tiraž skače, a poreznici finansiraju sigurnu kuću. Naravno, danas je moderno vreme, pa moraju i advokati imati posla, sud, policija, vaspitači.

(четвртак, 06. јан 2011, 16:54) - Bora NY [нерегистровани]

Zatvaranje ociju pred nasiljem...

Srbiji trebaju zakoni a ne sigurne kuce.To sto oni rade je zatvaranje ociju pred nasiljem.Siledzijama koje maltretiraju te zene je mesto u zatvoru a zene da ostanu u njihovim kucama.To sto politicari dobijaju poene za te sigurne kuce je bacanje prasine tom narudu u Srbiji u oci.

(четвртак, 06. јан 2011, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Dobar potez

Mislim da su ovakve akcije poptpuno opravdane i nikako se ne bih slozio sa komentarom koji govori o favorizacije Beograda. Nije ove o tome rec. O tome drugom prilikom. U redu je zastiti sve zrtve nasilja, to je nasa ljudska obaveza, pogotovu na ovaj Blagi dan. Cestitke svima koji su u ovoj akciji ucestvovali. Srecan bozic.

(четвртак, 06. јан 2011, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Sta jos nedostaje

Sta Jos nedostaje Beogradu?Lepo je sto se toliko ulaze i gradi ali Beograd je grad a ne drzava u drzavi.Zbog cega se malo ne osvrnete na ostatak ove jadne Srbije?Sta su ti stanovnici Beograda bolji od nas ostalih koji smo razbacani po Srbiji?Mi nemamo Ni sigurnu kucu,ni Avalin toranj Pa opet sastavljamo nekako kraj Sa krajem.60% stanovnika srbije nije ni videlo Beograd Pa nista.Zato prestanite vise da uvelicavate Sa tim pricama kako je Beograd nesto posebno.toliko hvala