Половина жена у Србији жртве насиља

Свака друга жена у Србији жртва је породичног насиља, резултат је истраживања у оквиру пројекта "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља". Деца присуствују у више од половине случајева породичног насиља.

Државна секретарка министарства рада и социјалне политике Снежана Лакићевић изјавила је да је свака друга жена у Србији доживела неку врсту породичног насиља и да је у последњих годину дана убијена 31 жена.

Представљајући истраживање које је спроведено у оквиру пројекта "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља", Лакићевићева је на конференцији за новинаре рекла да је 54,2 одсто жена у Србији доживело неку врсту породичног насиља.

"У последњих годину дана, половина жена је била изложена вишеструким облицима насиља које укључују психолошко, економско, физичко и сексуално насиље", рекла је Снежана Лакићевић и додала да су најчешћи починиоци насиља мушкарци.

Секретарка министарства рада и социјалне политике додала је да је психичко насиље у последњих годину дана доживела готово свака трећа жена, а физичко насиље свака десета. Према подацима, деца присуствују у више од половине случајева породичног насиља.

Разлози породичних сукоба

Лакићевићева је рекла да је процесуирање насилника императив и додала да ће се управа за родну равноправност у наредном периоду бавити едукацијом полиције и правосудних органа.

"Жене изван Београда су нешто склоније да ћуте о насиљу", рекла је Лакићевићева.

"Став испитаних жена према тражењу подршке указује на то да 78,4 одсто жена сматра да је најбоље да се обрати некој институцији за помоћ, и три најчешће институције којима би се обратиле су полиција, центар за социјални рад и сигурна кућа", рекла је представница "Сикон групе" за развојну иницијативу Марија Бабовић.

Бабовић је као разлоге сукобљавања у породици навела недостатак новца, неслагање око поделе кућних послова, неслагање око васпитања деце, љубоморне оптужбе и употребу алкохола и дроге.

Истраживање је спроведено на узорку од 2.500 жена из централне Србије узраста од 18 до 75 година, а спровела га је организација "Сикон", група за развојну иницијативу у оквиру пројекта Министарства рада и социјалне политике Србије, а уз подршку УН.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 21. дец 2010, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Demostracije

Odmah u pocetku da kazem da nisam pristalica parade ponosa, ali kada se desile demostracije sa strane nekih huligana i sa strane opozicije protiv parada ponosa koji nikome nisu nista nazao ucinil samo da bi ovoj vladi naneli stetu. gde su sada ti demostranti da demostriraju za prave stvari, protiv zlostavljanje zena i dece koji je svake godine u porastu takodje protiv droge i kriminala neka sada pokazu svoju hrabrost za prave stvare.