Против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, на Тргу Републике у Београду, одржан улични перформанс "Моје тело - моја територија", посвећен женама које су преживеле сексуално злостављање.

Улични перформанс "Моје тело - моја територија", посвећен женама које су преживеле сексуално злостављање, одржан је на Тргу Републике у Београду. Тиме је започета овогодишња глобална кампања "Шеснаест дана активизма против насиља над женама".

Поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама активистиње су истакле борбу против сексуалног насиља.

"Путујући улични перформанс кроз градове Србије већ осам година представља централни део кампање, а сваке године бави се одређеним аспектом друштвеног проблема мушког насиља над женама", рекла је организаторка из прве локалне женске фондације у Србији "Реконструкција Женски Фонд" Зое Гудовић.

Гудовић је навела да перформанс "Моје тело - моја територија" говори о сложеном процесу кроз који пролази жена са искуством сексуалног насиља.

"Перформанс прати процес од момента насиља до тренутка када жена пријави силовање полицији и охрабри се да каже да жена никад није крива за силовање, већ да је срамота насилника", рекла је Гудовић.

Организаторка из прве локалне женске фондације у Србији навела је да су у перформансу коришћени језик театра и плеса јер се показало да је добра стратегија да се тема, која је друштвени феномен, трансформише као уметнички акт.

"Циљ је да алармирамо људе да почну да реагују", рекла је Гудовић и додала да у последње време има много више жена које пријављују насиље, али да то није довољно јер и даље од 20 жена које су биле жртве силовање само једна то и пријави.

Перформанс ће 27. новембра бити изведен и у Новом Пазару, 1. децембра у Великој Плани и Крушевцу, 2. децембра у Лесковцу и Нишу, а 6. децембра у Лозници.

број коментара 0 Пошаљи коментар