Ивона Пантелић: Открила сам рак на време

Водитељка РТС-а Ивона Пантелић открила је да је уз помоћ кампање „Рак је излечив“ и мобилног мамографа сазнала да болује од карцинома дојке. Рак је излечив ако се открије на време и захвална сам што су моје колегинице биле упорне да одем да се прегледам, рекла је Ивона. Мобилни мамограф ће од 22. октобра до 22. новембра поново бити испред РТС-а.

„Сви ме знате као водитељку Дневника. Данас нисам овде у својству водитељке, већ пацијенткиње“, рекла је Ивона Пантелић на почетку обраћања на конференцији за медије кампање „Рак је излечив“, која је одржана у Галерији РТС-а.

Истакла је да дијагноза не значи и смртну пресуду и да је најважније открити болест на време. 

„Имала сам среће и захвална сам што су моје колегинице из РТС-а биле упорне да одем, да искористим могућност и обавим превентивни преглед – јер је због националне кампање против рака, коју води РТС, мобилни мамограф био у марту овде, испред наше зграде у Абердаревој“, навела је Пантелићева.

Ивона је истакла да је након прегледа у мамографу упућена на контролни ултразвук, који је показао да има рак дојке, а да се након тога подвргла операцији и сада прима хемотерапију.

„Са хемотерапијом може да се живи“, истакла је водитељка, позивајући све жене да издвоје време, прикључе се акцији и обаве превентивни преглед.

„Важно је и да здрави људи промене став према онима који се лече од рака – да се не плаше, да их не гледају са подозрењем, да их не маргинализују из друштва. Тако ће им осмехом и подршком олакшати врло често тешку борбу“, напоменула је Пантелићева.

Мамограф поново испред РТС-а 

Министар здравља Златибор Лончар захвалио је РТС-у на великој подршци кампањи, која не би имала домет какав има без Медијског јавног сервиса.

Навео је да је 1.520 жена прегледано у мобилном мамографу и да је код 11 откривен рак дојке на време и да су оне на путу да се излече.

„На то можемо да будемо поносни, али можемо и морамо више. Сада је најважније подићи свест људи о раку и утицати на њих да обаве превентивне прегледе“, рекао је Лончар.

Министар је напоменуо да ће мобилни мамограф поново бити постављен испред зграде РТС-а од 22. октобра до 22. новембра.

Директор Института за онкологију и радиологију Радан Џодић поновио је позив женама да дођу и да се прегледају у мобилном мамографу, али и додао да постоје и друге мере превенције рака.

„Оно што је још важно је примарна превенција. То су четири једноставна поступка. Избегавање пушења, алкохола, здрава исхрана и кретање. Поштовање тих корака може да смањи смртност од малигних обољења за 80 одсто“, навео је Џодић.

Према његовим речима, секундарна превенција, превентивни прегледи и скрининг могу да смање смртност за 30 одсто, док терцијарна превенција укључује само лечење пацијената, од операција до нових иновативних лекова.

„Најважније је да постоји свест да је злоћудна болест излечива“, закључио је Џодић.

Новинарке РТС-а Ана Стаменковић и Ивана Божовић навеле су да ће Јавни медијски сервис наставити да снажно подржава кампању „Рак је излечив“ као што је то до сада радио у бројним емисијама и прилозима у Дневнику.

„Само на Првом програму РТС-а је од почетка Националне кампање до сада емитовано 674 минута програма посвећеног борби против малигних болести и то у нашим најгледанијим Информативним емисијама. И на овај начин ћемо се против рака борити све до марта идуће године. Тада националну кампању завршавамо 'Телетоном'“, истакла је Ивана Божовић.

„У борби против рака важно је укључивање и друштвено одговорних компанија, а 'Делез Србија' од почетка подржава нашу кампању. Најпре су спровели хуманитарну аукцију слика – том приликом је прикупљено око 1,4 милиона динара. Средства одлазе на реновирање Научног центра Института за онкологију. Радови почињу у понедељак 22. октобра“, додала је Божовићева.

„А већ месец дана, на читавој територији траје и акција 'Заокружи рачун'. Купци у објектима 'Делез' заокружују рачун и тако донирају средства у хуманитарне сврхе. До сада је прикупљено 570 хиљада динара, а ова акција ће трајати три месеца. Донације грађана се преусмеравају за куповину опреме за Институт за онкологију.“

„Кампања се наставља и са много нових акција. У сарадњи са Министарством здравља, једна недеља месечно биће посвећена превентивним прегледима у целој Србији. У претходних девет таквих акција прегледано је више од 200.000 људи“, рекла је Стаменковићева.

„У међувремену, Србија је добила нову клинику 'Онкологију 2', почели су да раде нови апарати за зрачење и Србија сада по глави становника има довољно апарата за зрачење. Нови иновативни лекови су стављени и биће додавани на листе. Србија за две недеље добија и 'икс-нож'. Настављамо кампању, јер само уједињени – медији, држава, здравствени систем и пацијенти – можемо нешто да променимо“, истакла је Ана Стаменковић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. окт 2018, 10:46) - Boba NS [нерегистровани]

borivojg@gmail.com

Svaku srecu zelim. Nadm se brzom ozdravljenu

(четвртак, 18. окт 2018, 09:40) - wolf30 [нерегистровани]

eto tako

Otac mi je preminuo od karcinoma pankreasa, a pre toga izborio bitku sa leukemijom . Međutim preventivom je kod mene ustanovljena cista u bubregu, ali skoro 5 godina cekam da se smiluju i urade jednostavnu opearaciju. Eto tako , preventiva DA, ali dalje stoji jedan zid koji treba preskociti, a malo nas zna kako, ili da platimo nekoga pa da nam baci uze da preskocimo. Svaka cast ljudima koji se bore sa najtezim nepriateljima zivota.

(среда, 17. окт 2018, 23:26) - anonymousM.M [нерегистровани]

Ivona

Sto brzi opravak i ozdravljnje,od srca ti zelim.
pozdrav iz Pariza.

(среда, 17. окт 2018, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

Nesto iz mog iskustva

Zasto se ne uvedu i pregledi termografijom? To je jos jeftiniji, jednostavniji, manje stetan uredjaj, a kojim se mogu pregledati dojke, ali i citavo telo, i videti promene u telu jos ranije.

(среда, 17. окт 2018, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Подршка

Брзо оздрављење, опоравак потпуни, да твојом појавом уљепшаш наше домове...искрено од срца, од нас који Вас гледамо у Српској Спарти( Ц. Гори).