"Рак је излечив" – РТС десет месеци бије битку против канцера

Сваке године у Србији малигне болести однесу више од 20.000 живота. Како би се та статистика променила потребно је радити на превентиви, ићи на редовне прегледе и водити здрав живот. РТС десет месеци бије битку против канцера акцијом "Рак је излечив", а организовани су и превентивни прегледи.

РТС је посветио више од 650 минутa програма борби против рака, а уз подршку Министарства здравља организовао је и превентивне прегледе.

Испред зграде РТС-а у марту је био и покретни мамограф, а јавни сервис је у априлу учествовао на Београдском маратону и подсећао на значај промена лоших животних навика и вођења здравог живота. 

Више од два милиона динара прикупљено је на аукцији слика и у акцији "Заокружи рачун", коју компанија "Делезе" води у оквиру ове кампање са РТС-ом.

Др Ана Јовићевић из Института за онкологију и радиологију подсећа да се 40 одсто случајева рака може спречити, као и да су редовни прегледи драгоцени, јер повећавају успешност лечења.

"Најбитнији је корак да свако од нас, сваки становник Србије, почне да размишља о свом здрављу и да схвати да је сам одговоран и да много тога сам може да предузме, а то је управо оно где нам је медијска кампања драгоцена, једини је начин да се пренесу праве поруке", каже Јовићевићева за РТС.

Захваљујући покретном мамографу који је у марту био испред куће РТС-а, прегледано је 1.600 жена.

"Драгоцено је што је много више жена чуло и да ће бити мотивисане да се обрате свом изабраном лекару и да виде који су то прегледи који су за њихове године одговарајући", каже Јовићевићева.

Истиче да су најважнији превентива, редовни прегледи и здрав начин живота.

Акција се спроводи уз подршку Министарства здравља и здравствених установа у којима се лече оболели од рака, удружења пацијената, фармацеутских компанија и друштвено-одговорних предузећа.

број коментара 0 Пошаљи коментар