Радашин у Тиршовој

Ове године, у Дечјој клиници у Тиршовој урађено пет кадаверичних трансплантација. Малишане у Тиршовој посетили су министар Томица Милосављевић и глумац Радош Бајић.

У претходних девет година, у Дечјој универзитетској клиници у Тиршовој, урађено је шест кадаверичних трансплантација, а само ове године пет. Међутим, и даље се чекање на пресађивање органа мери годинама.

На дијализу, у ту установу, тренутно долази десеторо малишана.

Њих су у Тиршовој посетили и донели им новогодишње поклоне министар Томица Милосављевић и глумац Радош Бајић Радашин.

Та посета означила је почетак акције "Дан познатих", коју су осмислили родитељи деце која су на дијализи, или чекају трансплантацију, окупљени у удружењу "Све за осмех".

Међу децом која долазе на дијализу и чекају трасплантацију бубрега је и мала Анастасија, којој је неопходна и здрава јетра. Она има девет година и долази на дијализу сваки други дан.

Малој Андријани је у мају прошле године урађена трансплантација бубрега.

"Она је доста порасла, другачији је живот сада, скроз другачији, све је лакше", каже њена мама Зорица.

Никола, који има 19 година, од којих је осам долазио на дијализу, дошао је на редовну контролу на клинику, после трансплантације.

"Другачији је живот, тотално се окрене на другу страну, наопачке. Излазиш, идеш у школу редовно, не пропушташ ништа. Нормално се дружиш, нормално си са својим вршњацима", каже Никола.

Проф. др Мирјана Костић из Центра за хемодијализу и трансплантацију бубрега каже да има разлога и за радовање и за растуживање.

"Оно што нас радује јесте да је време чекања за трансплантацију, односно дужина лечења дијализом, ако погледамо 30 година уназад, све краће и краће. Али оно што нас јако растужује јесте што се време чекања на кадаверичну трансплантацију мери годинама, што је просечно четири и по године. Четири и по годне у периоду детињства, не морам да вам кажем шта то значи", каже др Костић.

Центар за дијализу и трансплантацију у Тиршовој једини је специјализовани центар у земљи за лечење деце којој не раде бубрези.

број коментара 0 Пошаљи коментар