Клуб РТС

Мозаик једне епохе

Интерактивном изложбом „Мозаик једне епохе” РТС Клуб отвара врата посетиоцима. Двојезична поставка (српско-енглески) је заправо историографски прецизан преглед догађаја и истакнутих личности који су стварали историју РТС-а још од времена које претходи 1924. години када се огласио Радио Београд, затим периода јавних демонстрација телевизије непосредно пред први сигнал за кућне апарате 1958. и времену када је „Звиждук у осам” означио развој музичке продукције и носача звука, па све до данас.

Водећи се научним и естетским принципима, у просторно расположивим околностима, први пут на једном месту, сабрани су најважнији датуми, остварења и појединци који су кројили темеље данашње Јавне медијске установе РТС. Тачније, прве кораке радијских и телевизијских посленика, стваралаца наше музичке сцене, издавача, излагача па све до данас и нових мултимедијалних програмских платформи. Осим наратива, за посетиоце у РТС Клубу су изабрани најрепрезентативнији предмети из богатих Збирки техничких уређаја Радија и Телевизије. Од „шпијунске нагре", затим првих телевизијских камера, па све до јединствених техничко - медијских куриозитета које су заинтересовани грађани до сада могли да виде само у посебним а ретким приликама.

Интеракцију у простору посетиоци ће имати на сопствени захтев директно са наменским садржајима на сајту РТС-а и РТС Планети. Један клик води у свет у коме ћете моћи да чујете глас Јелене Билбије, снимке Милоја Миће Орловића, како је изгледо некад торањ на Авали и друге, бројне програмске бисере из огромне баштине посебно издвојене за посетиоце РТС Клуба. И, водећи рачуна о младим истраживачима, будућим новинарима, сниматељима и другим медијским посленицима, на тематским странама посвећеним РТС Клубу на сајту и друштвеним мрежама почињемо да сабирамо податак више у виду текста, одабраног снимка и тонског записа из програмских архива РТС-а. 

И наравно, чекамо Вас у РТС Клубу.

Изложба „Мозаик једне епохе" биће стална поставка у овом простору у години када Радио Београд обележава 95 година, а Радио Београд 202 и ПГП РТС пола века постојања. Током трајања изложбе планиране су бројне програмске активности у РТС Клубу у намери да представимо програм РТС-а грађанима.

Изложбу „Мозаик једне епохе" реализовали су: уредник у Радио Београду 2 Ранко Стојиловић, уредник у Редакцији за историографију ТВ Милена Јекић Шотра, Мирослав Трифуновић, Весна Дошен, Радица Смиљковић (лектор), дизајнери Тамара Брчић и Милица Жебељан (Креативни тим) , Служба за превод РТС, сценска реализација: Игор Бојовић, Снежана Поповић и Милица Ивков. Уредник: Ана-Марија Симоновић. Супервизор: Бојана Андрић

број коментара 0 Пошаљи коментар